Србија

УДАРНА ВЕСТ! Кризни штаб хитно заседа! Ево шта нас чека!

Нова седница Кризног штаба за борбу против корона вируса заказана је за данас у 8 часова, а осим што ће бити разматрана тренутна епидемиолошка ситуација, очекује се и да буду донете нове мере, како се очекује – релаксиране.

Многи су то очекивали да ће се десити на претходној седници Кризног штаба, одржаној у петак, међутим, подсетимо, све је остало затворено и протеклог викенда, а релаксиране су само мере које се тичу културе – одлучено је да позоришта, биоскопи, музеји и друге институције културе могу да раде до 21 сат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На данашњој седници би требало да се донесе коначна одлука о томе да ли ће се уочи празника мењати радно време локала и радњи који су, у складу са актуленим мерама затворени током викенда, док им је током радне недеље радно време ограничено на 17 сати. А то је готово све што нису прхрамбене продавнице, апотеке и бензинске пумпе.

Попуштање мера уочи празника?

Како је „Блиц“ већ писао, данас би на столу требало да се нађе то да радно време радњи и тржних центара буде продужено до 20 сати радним данима, а викендом до 14 или 15 сати. Ово је за сада најизгледнија опција новог радног времена након могућег попуштања мера уочи новогодишњих празника.

Могуће је да се по истом принципу продужи радно време и услужним делатностима, попут фризера, козметичара и слично, али, за сада, дуже радно време за угоститељске објекте није опција.

Др Кон: Медицински део Штаба није за попуштање мера

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је јуче гостујући на РТС да медицински део Кризног штаба није за попуштање мера, али да ће коначна одлука тек бити донета.

Додао је да потенцијал вируса полако пада, али да не бисмо смели да дозволимо да се ситуација погорша.

– Медицински део Кризног штаба није за попуштање мера, али видећемо. Што се тиче полицијског часа да ли ће се сутра разматрати, медицински део је имао препоруку ограничења кретања од 19 сати до 05.00, али за сада нема потребе за тим. Дочек Нове године на какав смо навикли сада је нереалан, то би била катастрофална ситуација да се заиста деси – истакао је јуче Кон.

Ломила се копља између две струје Кризног штаба

Расправа о потенцијалној либерализацији појединих мера је и прошле недеље била у фокусу јавности посебно због чињенице да је у петак истицао рок који је одређен за ограничење рада угоститељских и већине трговинских објеката до 17 сати, а викендом им је потпуно забрањен рад.

Медицински део Кризног штаба и тада се оштро противио попуштању мера.

Седнице Кризног штаба нису ни мало пријатне. Неко чува привреду, неко здравствено. Медицински аспект је сасвим другачији од политчког и ја не видим да је уопште могуће другачије. То је природна позиција. Из тога излази: Видећемо – рекао је др Предраг Кон прошле недеље.

За пропуштање мера дефинтинво је привреда, о томе је говорио председник Привредне коморе Марко Чадеж, који је рекао да је за многе делатности управо кључан период од две недеље пре Нове године.

Такође, и премијерка Србије Ана Брнабић је за попуштање мера, али под једним условом.

– Уколико бројеви наставе да падају, а то зависи од свакога од нас, мислим да ћемо моћи бар викендом до 14 часова, 15 часова да пустимо те људе да раде – изјавила је она пре шест дана и додала:

„На Кризном штабу сам причала о томе да ли треба да се све затвори и забрани кретање, или да се нека места којима није тако велики ризик од заражавања као што су мали фризерски салони где фризер носи маску и муштерија носи маску да њих пуштамо да јуди раде јер они морају да прехртане своје породице““.

„Празници представљају изузетан ризик за брзо погоршање“

Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша упозорио је јуче да, ако се Нова година буде славила на уобичајени начин, последице могу бити застрашујуће, али наводи да се 2021. очекује нормализација ситуације у земљи.

Он је позвао грађане да се не опуштају током празника, истичући да празници представљају изузетан ризик за брзо погоршање епидемиолошке ситуације, која је, како је нагласио, и без тога изузетно озбиљна.

Седам до десет дана после Нове године резултати могу да буду застрашујући

– Тако да, ако се Нова година у Србији буде славила на уобичајени начин, седам до десет дана после Нове године, имаћемо резултате који свакако неће бити повољни, а могу бити и застрашујући – рекао је Ивануша.

О овој теми јуче је говорио и др Кон истакавши да је „свима јасно“ како треба да се слави.

– Што се прославе Нове године тиче, свима је јасно као и за светог Николу, апел стога делује и претерано. Треба да издржимо, да не попуштамо – закључио је др Кон.

Пооштрене мере за улазак у Србију

Подсетимо, мера која је синоћ у поноћ почела да важи, уместо у суботу ноћ, јесте та да је странцима улазак у Србију могућ само уз негативан ПЦР тест не старији од 48 сати, док за је наше држављане обавезан десетодневни карантин, који може да буде прекинут након што особа добија негативан ПЦР тест. Зато се нашим људима препуручује да ипак дођу са тим тестом или га ураде осмах по доласку.

Бранислав Тиодоровић је поручио онима који долазе у Србију да се понашају као у државама из којих долазе, Аустрији, Немачкој, где су на снази врло строге мере.

– Што се тиче чекања на граници, потпуно иста ситуација као прошлих година када није било ковида – рекао је он за ТВ Прва.

Истакао је да се медицински део Кризног штаба залагао да се тест за улазак у земљу уведе и раније.

Како је Предраг Кон јуче рекао, у ово време уобичајене су гужве на границама, значајно је мање из Немачке и Аустрије, а задржавање је последица темељног уношења података.

Додао је да ако процењујемо шта се дешава – не дешава се у ово доба године нешто што се иначе не дешава. Према његовим речима, ПЦР тест је значајан да се зна да сви који улазе у земљу нису заразни, а ако немају тест морају да буду у карантину и то је све.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс