Свет

Ударно! Туга! УМРО НАЈЧУВЕНИЈИ СВЕТСКИ ВИОЛИНИСТА!

Иври Гитлис, признати виолиниста који је свирао са познатим диригентима, рок звездама и џез бендовима широм света и радио на томе да класичну музику учини доступном масама, умро је у Паризу у 98. години.

Француски министар културе, који је саопштио да је Гитлис умро у четвртак, описа га је као „величанственог извођача, великодушног музичара“ који је свој живот посветио свим врстама музике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Узрок смрти и планови за сахрану нису објављени.

Препознатљив последњих деценија по дугој белој коси и капама и шаловима, Гитлис је почео да свира двадесетих година прошлог века.

Рођен је у Хаифи 1922. године, а послат је на париски конзерваторијум са 10 година под вођством виолинисте Бронислава Хубермана, саопштило је министарство. Наставио је обуку у Европи и САД, где је наступао са водећим диригентима почев од педесетих година прошлог века.

Гитлис је наступао са Ролинг Стонсима и џез звездама, појављивао се у француским телевизијским емисијама и основао француски музички фестивал седамдесетих година, где су слушаоци јели и спавали у пољу док су слушали музику.

Међу многим наступима широм света, Гитлис је био први израелски музичар који је наступио у Совјетском Савезу 1963. године, наводи „Монд“.

Одржао је добротворне концерте у Јапану након разорног земљотреса и цунамија 2011. године, док су многи други извођачи отказивали наступе, јавила је јапанска новинска агенција Киодо и свирао виолину направљену од дрвених остатака у катастрофи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Б92