Србија

ВАКЦИНА ЈЕ СТИГЛА У СРБИЈУ: Ево ко ће је први примити и шта даље

Фајзерова вакцина стигла је у Србију и то је данас била главна вест у свим медијима у нашој земљи. Са доласком 4.875 доза отворила су се многобројна питања: ко ће и када први примити вакцину? Како ће оне бити складиштене? Ко ће нас вакцинисати? Ово су само нека од питање која све интересују, а „Блиц“ на сва даје одговор.

Након што је АЛИМС крајем прошле недеље одобрио увоз првих доза Фајзерове вакцине, стигла је и најава министра здравља Златибора Лончара да ће вакцина стићи у Србију у уторак. Авион са првим дозама стигао је јутрос на београдски аеродром, а потом и у специлално складиште у Институту „Торлак“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како су вакцине смештене?

Откако су компаније „Фајзер“ и „Бајонтек“ објавиле сјајне вести да су вакцине ефикасне, наша земља потписла уговор са овом компанијом. Наиме, од почетка смо били спремни за набавку 1,8 милиона доза вакцина против вируса корона, преко система КОВАКС, а данас су, како је и најављено стигле прве дозе – тачније њих 4.875.

Како је „Блиц“ писао, Министарство здравља Србије је било у сталном контакту са компанијом „Фајзер“ те су припреме за транспорт и складиштење вакцине биле разрађене до детаља, а дистрибуција и примена вакцина у Србији спроведена је по највишим стандардима Светске здравствене организације.

Такође, како се праве, чувају, транспортују, складиште, дистрибуирају, одређује произвођач, а све што они буду тражили наша земља ће испунити.

О томе је још пре више недеља говорила и директорка “Торлака” др Вера Стоиљковић, која је у интервјуу за „Политику“ на питање када се буде појавила вакцина против ковида која захтева специјалне услове чувања на темепратури од -80 степени Целзјусових, да ли би за то био надлежан „Торлак“ и да ли постоји погон где би она могла да се одложи у дистрибуира, директорка је појаснила да Институт поседује сертификат.

– Институт „Торлак“ поседује сертификат о хладном ланцу, па у складу с тим познаје могућности за складиштење свих типова вакцина на различитим температурним режимима. Уз помоћ Владе Републике Србије, Министарства здравља, Светске здравствене организације и ови капацитети ће на веме бити унапређени и спремни за пријем, скадиштење и дистрибуцију вакцина – изјавила је др Стоиљковић.

Да су вакцине „на сигурном“, потврдио је данас и државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

– Протокол хладног ланца смо испунили, сместили смо вакцине у хладњаче на -80 – навео је Ђерлек.

Када креће вакцинација и ко ће бити вакцинисан први?

Будући да су прве дозе већ стигле у нашу земљу, отворило се питање када ће оне бити искоришћене – тачније ко ће први примити те вакцине.

Седница Националног тима за имунизацију одржана је први пут данас, а на њој је детаљно говорено и о плану имунизације, односно ко ће први бити вакцинисан и када.

Прво, када почиње имунизација? На ту дилему ставио је тачку управо државни секретар у данашњој изјави испред Торлака.

– Имунизација креће када добијемо дозволу од АЛИМС-а, а то ће бити вероватно до краја недеље – рекао је државни секретар у министарству здравља Мирсад Ђерлек након што су вакцине стигле на Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“.

Дакле, он је потврдио да би вакцинација могла ако дозволе стигну од нашег регулаторног тела могла почети у току следеће недеље.

А онда се поставља и питање ко ће први примити вакцину?

Планом који је данас усвојио Нацинални коорординациони тим за имунизацију против ковида-19, предвиђено је да први приме вакцину корисници старачких домова старији од 70 година.

– Старији од 75 година су најосетљивија категорија становништва, они ће први примити вакцину, тако је и у већини земаља у Европи – рекао је за Тањуг државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек који је директор Националног координационог тима за имунизацију.

У другој транши, која се очекује у јануару, биће вакцинисани здравствени радници у ковид систему, а затим и остало медицинско особље.

Ђерлек каже да се очекује да у јануару стигне између 350.000 и 360.000 вакцина.

– Цео оператовни план ће бити врло динамичан и мењаћемо га у зависности од количина доза вакцина с којима располажемо. Ми ћемо направити оријентациони план – рекао је Ђерлек и додао да ће се пратити епидемиолшка ситуацја и у складу са тим доносити одлуке о плану вакцинације.

Он је навео да се очекује да почетком следеће недеље почне вакцинација након што, како каже, Агенција за лекове и медицинска средства Србије одобри и услужну дозволу за Фајзерову вакцину.

Да ће прво примити вакцину корисници домова за старе потврдио је и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

– То је само првих 5.000, још 5.000 стиже до краја године, и у првом кварталу (2021. године) 350.000. У јануару очекујемо највећи део свега тога, јер имамо такву инструкцију из фабрике. Први приоритет је да вакцину добију људи у старачким домовима. Немојте ме држати за реч, мислим да имамо око 14.000 корисника. Не можете вакцинисати 14.000 у истом дану, потребна је један временски период од 15, 20, месец дана да се сви вакцинишу – навео је Гојковић.

О томе ко ће први бити вакцинисан говорио је данас и епидемиолог Предраг Кон.

– У плану су јасно дефинисани ко су најугроженији: то су здравствени радници, запослени у старачким домовима и људи који су тамо смештени. Не бих се ја мешао у то ко ће баш први примити вакцину – казао је Кон и додао да је јасно до детаља шта је приоритет, али треба да се договори дистрибуција вакцина.

Он каже да постоје ограничења у вези са достављањем вакцине те да се треба то до краја разрадити.

– Направљене су три фазе, врло је детаљно направљено, било би бесмислено да у детаље причамо. Ја имам искуства са тим, имали смо план кад је био свињски грип. Ако имате по капљицама вакцине, посебан план се прави. Ова доза која је стигла није значајна много за имунизацију, али је важно да смо почели – каже Кон.

Ко ће нас вакцинисати?

За крај, јако је важно питање и ко ће нас вакцинисати. План имунизације то јасно дефинише, а и то је била још једна од тема о којој је говорио др Ђерлек.

– Ми смо данас одржали први састанак Нционалног тима за имунизацију. Оперативни план биће у сладу са приливом вакцина и циљним групама. Извршићемо едукацију здравствених радника за вакцинацију – каже он.

Тај процес је изузетно сложен, а на то је подсетио и покрајински секретар пре неколико дана.

– Оно што је куриозитет и што ће ставити здравствени систем на изузетан испит јесте вакцинација великог броја људи, пошто се мора под одређеним специфичним условима давати. На минус 70, минус 80Ц се вакцина допрема, и приликом вађења из замрзивача је потребно у кратком временском периоду да се да – подсетио је покрајински секретар.

Извор: Блиц