Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Рок је 31. децембар – мењају се услови за одлазак у пензију! Ево о чему је реч!

Фото: Јутјуб

Крајњи рок за пензионисање у овој години 31. децембар. Уколико неко захтев поднесе 1. јануара 2021, за њега ће важити нови, строжи услови за пензионисање. Од наредне године жене у пензију иду још старије.

Запослени који желе да се пензионишу по прописима који важе за ову годину требало би до 30. децембра да раскину радни однос, како би најкасније 31. децембра поднели захтев за остваривање права на пензију. Уколико то не ураде, подношење захтева 1. јануара и касније подразумева примену услова који важе у тој новој години, а који су другачији, потврђују у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико, дакле, онај ко је стекао услов за пензију по прописима за 2020. годину закасни макар и један дан с предајом захтева за пензионисање, граница за одлазак у старосну пензију код жена се помера за два месеца, тако да је услов који треба да испуне у 2021. години 63 године и два месеца живота и најмање 15 година стажа осигурања. Код мушкараца услови се не мењају, већ је и даље потребно да имају 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања како би отишли у старосну пензију.

За остваривање права на превремену старосну пензију од 1. јануара 2021. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и 59 година живота, а женама најмање 39 година и четири месеца стажа осигурања и 58 година и четири месеца живота, преноси „Политика“.

С обзиром на то да све будуће пензионере највише занима када могу да очекују да им поштар први пут позвони на врата и донесе пензију, у фонду кажу да је законски рок за доношење решења о правима из пензијског и инвалидског осигурања до 60 дана од дана поднетог захтева.

Фонд доноси више од 90 одсто решења у овом року, али уколико се у поступку утврди да недостају подаци без којих се не може одлучити по захтеву, поступак може трајати дуже од законског рока, док се не утврде подаци неопходни за одлучивање.

На питање шта је најчешћи разлог да се исплата прве пензије одложи, у пензијском фонду објашњавају да су то недостајући папири и подаци до којих може доћи из више разлога.

Најчешће су то неуплаћени доприноси за ПИО, а да запослени није ни знао да има рупу у стажу, непредавање пријава М-4, непостојање правне и финансијске документације о радном ангажовању лица и прибављање доказа о радном ангажовању лица која су радила ван Србије.

Упитани да ли се пензионери који добију решење жале на износ пензије јер су очекивали да ће она бити већа, у ПИО кажу да најстарији који имају примедбе на првостепено решење о оствареном праву на пензију имају правну поуку на решењу да могу уложити жалбу Фонду ПИО.

Жалбом могу да се оспоре све чињенице утврђене решењем – висина пензије, утврђен пензијски стаж, датум стицања права на пензију.

Највећи број жалби се односи на висину пензије. Уколико се у поступку по жалби утврди да је она основана, поништава се првостепено решење и доноси ново, на које странка поново има право жалбе. Неосноване жалбе се одбијају решењем у коме се наводе сви законски разлози због којих је жалба одбијена.

Износ пензије се обрачунава према утврђеним подацима. Обрачунати износ пензије може бити испод очекивања корисника због тога што нису обухваћени сви периоди осигурања, то јест због тога што Фонд нема податке о уплаћеним доприносима за укупан стаж, односно оствареној заради.

У таквим ситуацијама доноси се привремено решење, које се, кроз службено поступање мења, обухватајући накнадно утврђене податке о плаћеним доприносима, односно заради и стажу.

Иако већина не може да дочека да напуни 65 година и оде у пуну старосну пензију, без плаћања пенала, има и оних који желе да наставе да раде и који и не знају да ли морају да се пензионишу или само да наставе да долазе на посао и после 65. рођендана.

У ПИО одговарају да су права из пензијског и инвалидског осигурања лична и остварују се по захтеву странке. Закон о ПИО прописује услове за остваривање права на пензију, док Закон о раду прописује када лицу по сили закона престаје радни однос. Према члану 175 Закона о раду, радни однос престаје кад запослени наврши 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, ако се послодавац и запослени друкчије не споразумеју.

Право на старосну пензију и превремену старосну пензију остварује се после престанка осигурања, осим за лица која обављају самосталну делатност у складу са законом којим се уређује рад приватних предузетника, именована, изабрана или постављена лица и хранитељи који право на старосну пензију или превремену старосну пензију могу остварити испуњењем услова за стицање права на старосну пензију или превремену старосну пензију.

 

Извор: rs.sputniknews.com