Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Ове услуге банака поскупљују после нове године! Ево шта треба да знате!

СУДЕЋИ по мејловима пристиглим на интернет адресе клијената појединих банака које послују у Србији, после Нове године спремају се нове цене банкарских услуга.

За одржавање рачуна, исплату готовине, СМС обавештења, коришћење банкомата и друге уобичајене банкарске услуге у 2021. години биће неопходно издвојити од 15 до 60 одсто више суме него до сада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу првима су корисници Еуробанке добили оквирне уговоре са новим тарифама које ће да важе од 1. марта 2021. године, а измене тарифа за опште банкарске услуге најавила је и Уникредит банка. Потврду да ће идуће године кориговати цене потврдили су нам и из Адико банке. Поједине нове тарифе уводе и Апи банка и Креди агрикол банка.

Из Народне банке Србије кажу да немају информације које још финансијске установе у овом моменту намеравају да подигну цене својих накнада, али ни банке нису у обавези да унапред достављају измене тарифа за услуге које пружају. У складу са Законом о платним услугама, једино морају да информишу своје кориснике писменим путем – најмање два месеца раније.

– Корисник платних услуга није дужан да прихвати повећање накнада за платне услуге које банка пружа и може раскинути оквирни уговор с банком без плаћања накнаде и других трошкова – објашњавају у НБС.

– Банке морају да најкасније 15 дана пре почетка примене, на видном месту у пословним просторијама и на интернет страници истакну трошкове које наплаћују корисницима.

Како у НБС кажу, свака банка је самостална у одлуци о цени својих услуга, али с обзиром на то да у Србији тренутно послује 26 банака, свакој је у интересу да има конкурентну понуду.

Иако су се одлучили на веће цене, у Еуробанци кажу да су и са новим тарифама међу најконкурентнијим банкама на тржишту.

– Тренутно поједине банке које нуде све услуге појединачно и за сваку наплаћују одговарајућу накнаду, или друге међу којима смо и ми, које обједињују услуге у пакете и наплаћују их заједно – кажу у Еуробанци.

– И ми смо се определили за опцију где клијенти по цени једне услуге добијају читав сет, имају на располагању различите пакете текућих рачуна, а могу у сваком тренутку, без накнаде, и да их промене. Препоручујемо свима опцију дигиталног банкарства које је бесплатно.

Како су нам из Адико банке рекли, зна се да ће бити корекција тарифа, али не и у ком ће правци ићи. У Уникредит банци су нам рекли да су цене за поједине услуге снижене, за друге незнатно увећане, док је за највећи број услуга цена остала непромењена.

– Када говоримо о физичким лицима, тарифа за инстант плаћања путем мобилног банкарства смањена је са 30 динара на 20 за трансакције до 300.000, док је цена те услуге у експозитури повећана са 0,5% од износа који се уплаћује на 0,8 одсто. Банка и даље не наплаћује безготовински пренос новчаних средстава унутар банке – кажу из Уникредит банке.

Нове тарифе ће се примењивати од 18. јануара. На сајтовима Апи и Креди агрикол банке су објавиле измене тарифа 2021.

Док ће рецимо провизија за подизање новца са свог банкомата кредитном картицом Еуробанке са поскупљењем коштати минимално 200 динара, код Уникредит банке ова услуга ће бити 250 динара, а код Адико је сада 240 динара. За исту услугу, Комерцијална банка наплаћује од 100 до 150 динара, Креди агрикол само 60 динара. Провизија за подизање новца са банкомата или шалтера друге банке платном картицом код Еуробанке после поскупљења биће најмање 200 динара, док је то рецимо код Комерцијалне 60 динара, Халк банке 20 динара, Банке Поштанска штедионица 50 динара, Интези 90, а у Рајфајзен банци 210 динара.

Услуга одржавања рачуна се не плаћа једино у Опортунити и НЛБ банци, док је најнижа тарифа засада у Збербанци 95 динара, као и Банци Поштанска штедионица, Еуро, ВИП и МТС где ова услуга кошта 100 динара. По 120 је у Уникредит и Халк банци, 150 у Адико и Рајфајзен, док је око 200 динара у Интези, Креди агрикол, Директној, Комерцијалној, Експо, Порокредит, Ерсте и Војвођанској банци.

Међу услугама које банке наплаћују су и издавање чекова, слање СМС порука, добијање обавештења на банкомату коришћењем кредитне картице.

НОВЕ ЦЕНЕ

ВОЂЕЊЕ платног рачуна Еуро плата и осталих динарских рачуна је 160 динара до 28. фебруара 2021. године када ступа нова цена од 190 динара – пише у документу који су добили клијенти Еуробанке.

– За СМС обавештења током месеца ће уместо 70 бити потребно 100 динара, а минимална накнада за исплату кеша коришћењем платне картице на банкомату или шалтеру друге банке, уместо 150 бити 200 динара. За 200 динара, или готово 70 одсто поскупеће услуга за замену картице ако је украдена или изгубљена, уместо 300 на 500 динара, а уведена је и накнада за упит стања на банкомату уз помоћ кредитне картице од 40 динара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс