Србија

ВЕЛИКА ТУГА У СРБИЈИ! Преминуо Александар Ивић!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

СРПСКА академија наука и уметности (САНУ) са великом жалошћу обавештава јавност да је 27. децембра 2020. године, у Београду, у 71. години, преминуо редовни члан САНУ Александар Ивић, један од наших најистакнутијих математичара и професор емеритус Универзитета у Београду.

Рођен у породици академика Павла Ивића и академика Милке Ивић, чувених лингвиста, Александар Ивић је био окренут науци, с тим да је област његовог интересовања била математика. Основну школу и гимназију (природно-математички смер) завршио је у Новом Саду, као и студије математике на Универзитету у Новом Саду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са 18 година био је учесник на Међународној математичкој олимпијади. Магистрирао је на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду 1973, на коме је и докторирао 1975. године. Наслов његове докторске дисертације био је „О неким класама аритметичких функција које су везане за расподелу простих бројева“, а ментор му је био академик Ђуро Курепа.

Његова научна област деловања била је аналитичка теорија бројева у којој је оставио дубок траг на светском нивоу.

Након рада на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду прелази на Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду (Катедра за примењену математику), пролазећи кроз сва универзитетска звања. За редовног професора изабран је 1988, а за професора емеритуса на Универзитету у Београду 2014. године.

За дописног члана Српске академије наука и уметности (САНУ) изабран је 1988, а за редовног 2000. године.

Био је члан Математичког института САНУ и члан редакције више међународних часописа. Будући истакнути научник у области аналитичке теорије бројева позиван је на многе међународне научне скупове као пленарни предавач.

Био је гостујући професор на многим универзитетима у свету (Јапан, Кина, Бразил, Финска, итд), на којима је држао предавања из теорије Риманове зета функције, као једне од данас најактуелних теорија у математичком свету.

Његова монографија о чувеној Римановој функцији и Римановој хипотези, објављена 1985. године код најпознатијег светског издавача „John Wiley & Sons, Inc.“ доживела је још једно издање 2003. године, и цитирана је преко 600 пута од најпознатијих светских ауторитета у области аналитичке теорије бројева.

На основу курса који је одржао током 2011. године на Универзитету у Хелсинкију настала је још једна његова позната монографија о теорији Хардијеве З-функције.

Академик Ивић је објавио је преко 280 научних радова у најпознатијим светским часописима, са цитираношћу од неколико хиљада пута. Писао је рецензије за међународне часописе и реферате за познате светске реферативне журнале.

Његов одлазак велики је губитак за Српску академију наука и уметности и свеукупну српску и светску науку.

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Новости.рс