Србија

ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Блокираћемо све за 15 дана, а ако не испуните наше захтеве следи РЕВОЛУЦИЈА

Фото: Фејсбук принтскрин

Протест који је организовало Удружење радника на интернету почео је испред Владе Србије, а завршен је након сат и по времена испред Министарства финансија.

Организатори су најавили да ће, уколико не буду испуњени њихови захтеви, и повучени издата решења о порезу, нови протест одржати за 15 дана испред Скупштине Србије. Ако буде требало, биће блокирање све раскрснице, поручили су из Удружења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чланови Удружења радника на интернету противе се решењима Пореске управе која су стигла на адресе више од две хиљаде људи, а којима им се, како истичу, траже намети за последњих шест година са каматама.

“То је око 70 одсто наших прихода”, каже Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету.

Дат је рок од 15 дана, ако не буде одговора најављен је нови протест испред Скупштине Србије.

“Ако ни након тог протеста не буде испуњења захтева, следи револуција”, казао је Погачар.

Неки од траспарената које су носили окупљени грађани поручују: “Рад није злочин”, “Видимо се у реду за визу”, “Недајте своју децу”…

Уз препознатљиви слоган СНС стоји порука “Дужничко ропство”, “Не терајте нас из наше земље”…

Протест подржавају и представници Иницијативе Не давимо Београд, Удружења за заштиту уставности и законитости и Петар Ђурић, оснивач фондације “Ћале, ово је за тебе”.

Окупљени потезе Пореске управе описују као организовану хајку на раднике и раднице на интернету.

Узвикивали су:”Лопови”, као поруку Министарству финансија и Пореској управи.

Погачар је са мегафон позвао окупљене да покажу шта мисле о актуелној власти, што је пропраћено салвом узвика и негодовања.

А како је дошло до пљачке народа?
„Синиша Мали је изјавио да је спреман да разговара неке тамо следеће године, не може, мора одмах да се седне за сто, јер људи не могу да чекају, не могу да раде, врши се огроман притисак на њих. Просто је не само неодговорно, ово је уништавање живота појединаца и њихових породица. У оваквом тренутку, у пандемији, када је економска криза, пред празнике, они ово раде“, љут је Погачар.

А како је могуће да им годинама решења за плаћање пореза нису стизала?

„Банка има обавезу да достави извештај о сваком девизном приливу, они су то урадили, а ови су свих ових година чекали да се направи 100.000 људи, да се набију камате, ово је пљачка и ништа друго, организована државна пљачка. Већина људи овако зарађује 300, 400, 500 евра, и то није сваком месеца исто. И фриленсери добијају отказе, и сад нам траже да платимо за пет година, нико нема те паре. То је противуставно и неће моћи то да спроведу“, наглашава Погачар.

Кривицу за неплаћање пореза, према њему, сноси држава.

„Кад имате двоје, троје, које не плате, то је очигледно избегавање плаћања пореза. Али када имате 99,7 посто људи да није плацало порез, грешка је на држави, није примењен закон, а онда кад је држави празна каса, она нас не само опорезује, него нас пљачка“, тврди Погачар.

Додаје да добар део запослених у пореској управи и не зна како да им обрачуна порез.

„Закон мора да се мења, ако влада настави да ћути, ми ћемо изаћи поново на улице, али ћемо и да радикализујемо ствар“, казао је Погачар за Н1.

Једна група група грађана која је дошла на протест радника на интернету блокирала је на кратко раскрсницу код Владе, па је саобраћај био у застоју.

Извор: Нова.рс/Н1