Србија

Високи функционер Стејт департмента шокирао регион: Ево шта Бајден жели од Србије! ОВО СУ ИНТЕРЕСИ АМЕРИКЕ!

Фото: Јутјуб

Високи функционер америчког Стејт департмента Филип Рикер уверен је да ће и администрација председника Џозефа Бајдена остати посвећена партнерству са Србијом

– Не могу да спекулишем шта ће Бајденова администрација да уради, али могу да кажем да је америчка посвећеност Западном Балкану и нашем партнерству са Србијом доследна, из једне у другу администрацију – рекао је Рикер у разговору за Тањуг и додао да верује да ће та подршка остати снажна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том контексту убеђен сам да су интереси САД изнад „америчке политике“ и да ће управо ти интереси наставити да буду водиља у нашим односима ка даљој светлијој, просперитетнијој, стабилнијој и све више европској будућности Србије и региона – истакао је Рикер.

Рикер је више од три деценије у америчкој дипломатији, укључујући високе позиције у Стејт департменту.

Сада је шеф Бироа за Европу и Евроазију у Стејту, а пре тога био је у администрацији демократског председника Барака Обаме вд помоћника државног секретара, а током преговора у Рамбујеу био је портпарол Кристофера Хила.

На питање да прецизира своју изјаву о томе да је статус кво између Београда и Приштине неодржив, а да су вашингтонски споразуми пример лидерства који је потребан Западном Балкану, те шта то значи када је реч о коначном решавању питања КиМ, Рикер одговара да Косово и Србија неће постичи потпуни потенцијал сарадње све док се њихове разлике не разреше.

– Уз посредство Беле куће, 4. септемба су постигнути споразуми са косовским премијером Авдулахом Хотијем и председником Србије Александром Вучићем, који су отворили нове перпсективе за сарадњу и јачање мера у изградњи поверења – наводи Рикер.

Наглашава да су ти споразуми учврстили темељ за будуће споразуме, отварајући перспективу за свеобухватну нормализацију односа, на чему, подсећа, и сама ЕУ ради, а што иначе остаје главни приоритет САД у региону.

– Спровођење тих споразума неће донети само раст и радна места грађанима Србије и Косова, већ ће их уверити да имају светлију будућност код куће, у својим земљама, а допринеће и у смеру помирења и напретка на целом Западном Балкану – каже Рикер.

На питање да објасни шта конкретно за Србију и њену позицију војно неутралне земље значи то што је недавно рекао на једном онлајн регионалном скупу – да ће Западни Балкан остати у фокусу САД док се не постигне потпуна трансатлантска интеграција, Рикер је нагласио да Москва и Пекинг активно раде против достизања постављених циљева у региону – његове „интеграције са Западом“.

Али, истиче он, Србија је сама одлучила да је њена будучност на Западу, заједно са учлањењем у ЕУ.

– Ми подржавамо то и желели бисмо да будемо, заједно са европским партнерима, део избора српских партнера. У том циљу уложили смо значајан напор, енергију и ресурсе да помогнемо Србији у реализацији њеног стратешког интереса европских интеграција – наводи Рикер.

Такође, наглашава да је јасан путоказ Србије ка учлањењу у ЕУ. „Српско руководство зна шта треба да уради како би напредовало на том путу“, каже Рикер и додаје:

– Надамо се да ће Србија брзо напредовати ка том циљу, сто подразумева и унапређење владавине права, слободу медија и усклађивању спољне и безбедносне политике са Европском унијом.

У контексту става да ће регион остати у фокусу САД све док не добије пуну трансатлантску структуру, а на питање Тањуга треба ли Србија да буде забринута због потенцијалних притисака, као и који би био механизам и циљ спровођења таквог притиска, Рикер индиректно одговара, указујући најпре да су Европа, а посебно Западни Балкан, несумњиви центар геополитичког такмичења.

– Ми настављамо да одвраћамо руски и кинески утицај у Србији, а то укључује и стално подсећање српског руководства да ни један од тих односа не помажу достизању стратешког циља Србије за улазак у ЕУ, већ заправо утичу супротно – каже Рикер.

САД и ЕУ, објашњава, верују да њихови колективни интереси најбоље служе у „цементирању“ демократских норми, владавине права и сарадње засноване на заједничким вредностима и заједничкој будућности.

– Русија у Србији користи кампању дезинформација како би одвратила јавност од симпатија које гаји према западним идеалима и циљевима, а поткопава и демократске институције – тврди Рикер.

Кина, с друге стране користи инвестиције, које најчешће нису транспарентне, нити су пројекти квалитетни, како би „потковала“ свој пут у Србију, рекао је Филип Рикер.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг