Србија

ВУЧИЋ БРУТАЛНО ИСКРЕН! Открио три најбоље и три најгоре ствари у 2020.

Београд — Председник Србије изјавио је да је приоритетни интерес Србије да упркос тешким приликама сачувамо мир, стабилност у региону и виталне националне интересе.

„Имајући у виду међународне и регионалне околности, остварење тог задатка неће бити једноставно, али сам уверен да ћемо и заједничким радом успети да остваримо циљеве и гарантујемо људима сигурност и извесну будућност“, рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Наши планови су велики и амбициозни”, констатовао је Вучић.

Осврнуо се и на остале циљеве које поставља пред себе.

„Други циљ је да сачувамо здравље грађана Србије и борба против ковида, док је трећи побољшање животног стандарда грађана од повећања плата и пензија до побољшавања квалитета ваздуха, изградњу путева“, навео је Вучић.

Додао је да се у оквиру другог циља подразумева, поред повећања плата здравствених радника, изградања нових болница и клиничких центара.

Осврнуо се на вакцинацију становништва Србије и говорио о важности брзе имунизације становништва.

„Очекујемо још око 76-77.000 Фајзерових вакцина. Верујем да ћемо током јануара већину људи који раде у ковид систему вакцинисати и на тај начин штитимо наш здравствени систем. Очекујемо пре краја године да стигну и прве количине вакцина из Русије, али чекамо дозволу агенције за лекове“, изјавио је и додао да се очекују и вакцине са другим произвођачима са којим се преговара.

„Нико са Западног Балкана нема вакцину, нико осим Србије. Имаће тек у јануару, а ми смо са имунизацијом кренули и пре неких у Европској унији“, додао је накнадно.

Одговорио је и на оптужбе албанске стране због вакцинације српског становништва на КиМ.

„Настављамо да бринемо о нашем народу на Косову и Метохији. Ми никога не угрожавамо, нисмо слали топове него вакцине. Спремни смо да шаљемо и Албанцима вакцине“, поручио је.

Најавио је наставак процеса европских интеграција.

„Подразумева се да ћемо наставити процес европских интеграција, али и да чувамо пријатељства и са Кином и са САД, али и са свим другим земљама. Наставићемо политику стабилности, одговорности и успеха – победничку политику“, изјавио је.

Он је на питање новинара да изабере три најбоље ствари у 2020. години изјавио да су то изградња болница и здравствених капацитета, аутопут Прељина-Пожега и пруга Београд-Нови Сад, Београд на води и то да јеСсрбија прва у Европи по стопи раста.

Као три најгоре изабрао је велики број људи које смо изгубили због ковида, уништавање живота старих и лошији економски резултати због епидемије.

На питање о дијалогу власти и опозиције изјавио је да је он сваки дан у дијалогу.

Што се тиче односа са земљама у региону, Вучић је још једном поновио да се Србија неће мешати у унутрашња питања других земаља. Што се тиче Црне Горе, каже да је очекивао промену одлуке о протеривању српског амбасадора, али не и промену по питању независности тзв. Косова.

„Ми смо очекивали да промене одлуку о протеривању амбасадора Божовића, чекаћемо још. Иако су многи очекивали да ће они променити одлуку о независности Косова, ја искрено нисам“, изјавио је и додао да ће Србија радити на изградњи братских односа са људима који живе у Црној Гори и њиховом владом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ Танјуг