Србија

ВУЧИЋ: Лудост је што говоре да Ана није примила вакцину дебелом иглом, примићемо различите да…

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је премијерка Ана Брнабић примила „Фајзерову“ вакцину, да ће он неку другу коју одобри Агенција за лекове, председник Скупштине Србије неку трећу, а све како би показали да су све вакцине добре. Навео је да је почела вакцинација на северу КиМ и да ће за седам дана бити отворен обновљени део Инфективне клинике. Следећа доза „Фајзерових“ вакцина стиже у Србију 4. јануара.

На питање коју вакцину он чека, Вучић је рекао да не чека ниједну, већ да је договор био да представници власти приме различите вакцине, како би показали грађанима да су све вакцине добре, да су здравствене власти одобриле праве вакцине и да мотивишу грађане да се и они вакцинишу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„А нисам у стању да коментаришем лудости разних, да оно што је Ана Брнабић примила није вакцина јер је дебела игла…“, додао је Вучић.

„Вакцине стижу недељно, почела вакцинација и на северу KиМ“

Вучић је изјавио да је на северу Kосова и Метохије данас такође почела вакцинација „Фајзеровом“ вакцином против коронавируса, која је пре неколико дана стигла у Србију.

„Вакцинација је почела у Лепосавићу, и стиже данас у Kосовску Митровицу. То је за старије од 75 година, прво њих да заштитимо, па онда све друге“, рекао је Вучић.

Прве количине вакцине компанија „Фајзер“ и „Бионтек“ стигле су у уторак у Србију, а јуче је почела вакцинација, што Србију, уз Велику Британију и Швајцарску, сврстава у европски врх земаља које су у вакцинацију ушле пре краја године.

Вучић је подсетио на то и додао да ће сада на недељном нивоу Србија добијати вакцине.

„После старачких домова, идемо на здравствене раднике, па све друге. Полако ћемо да задајемо снажан ударац корони и победићемо. Kао држава показали смо способност да ниједан производ не недостаје. Ниједан лек није недостајао. Kада су рекли потребан нам је хлорокин, почели смо да га производимо, када су рекли редемсивир, ми смо га набавили. Стварно сам поносан на државу која се понаша тако озбиљно“, казао је он.

„Нове дозе Фајзерове вакцине 4. па 11. јануара“ 

Вучић је најавио да ће нови контингент „Фајзерових“ вакцина у Србију стићи 4. јануара, а затим и 11. јануара, практично на сваких недељу дана.

Министар здравља Златибор Лончар га је информисао да ће то бити довољно вакцина за кориснике старачких домова, али и за почетак вакцинације медицинских радника, посебно оних који раде у ковид систему.

Вучић је додао да је у болници у Батајници, новој ковид болници која је отворена пре око три недеље, просек година преминулих је 75.

„Најмлађа особа која је преминула имала је 46 година, а најстарија 96, и то говори да су старији највеће жртве и зато је молба да на њих пазимо“, рекао је председник.

„За седам дана отвара се први блок обновљене Инфективне клинике“ 

Председник Александар Вучић најавио је да ће у року од седам дана бити отворен први блок обновљене Инфективне клинике у Београду.

„То је онај блок који смо почели да обнављамо у марту, пред корону. Биће отворен за пар дана, и имаће око 100 лежајева, што је огромна помоћ за Београд“, рекао је он.

Додао је да ће ускоро бити постављен и камен темељац за Kлинички центар Војводине, подсећајући да се један део реновира, а нови блок ради.

„Још 100 кревета за Инфективну клинику, то је за оне који су предодређени да се боре против вируса и који су преузели највећи терет на себе. То је све врхунски урађено, у правом смислу спејс шатл“, објаснио је он.

Вучић је казао да је, уз несрећу и муку где умиру стари људи, који су посебно погођени овом болешћу, поносан на чињеницу шта је држава урадила, колико болница и капацитета изградила, и уз помоћ пријатеља опремила.

Извор: Танјуг