Србија

ВУЧИЋ ШОКИРАО НАЦИЈУ! Србија неће у НАТО, тежи се укидању Републике Српске! Ево шта се крије иза свега!

Председник Србије Александар Вучић говорио је о актуелној ситуацији и односима у региону 25 година после Дејтонског споразума.

Вучић је био гост емисије „Прва тема“ на ТВ Прва, а уз председника у дискусији су учествовали и извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић и професор Факултета политичких наука Иво Висковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли Дејтонски споразум треба сада мењати, професор Висковић је одговорио:

„Јесте јер БиХ не функционишу као држава, као што би и требало“.

Са Висковићем се сложио Антонијевић, а Вучић се надовезао:

„О Дејтонском споразуму се питају три констутитивна народа у БиХ, а не ни Игманска иницијатива, а ни председник Србије“, рекао је Вучић на почетку на путање да ли Дејтонски споразум треба мењати.

Председник је потом говорио о ставовима по питању признања Косова и Метохије.

„Мислим да је боље питање да ли се залажете за признање или непризнавање независности Косова. Тада би одговор био да, да и не. До априла 2022. године, када ће бити избори, то се сигурно неће догодити“, рекао је Вучић, одговарајући другим гостима у емисији.

Председник је затим додао да је Србија неутрална, говорећи о чланству у НАТО пакту.

Вучић је затим питао Антонијевића и Висковића, као потписнике Игманске иницијативе, шта би тачно променили, тачније шта би од надлежности пребацили на коју страну.

„Шта би урадилити дивни људи које ви подржавате? Реците ми само у једној реченици, или ни то нећете да нам кажете. Када ствари поставите црно-бело, никада нећете добити одговор од њих. Или ћете добити одговор као од Бисере Турковић, да је Додик Хитлер, а Република Српска не треба да постоји“, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да је несхватљиво да неко представника Срба у БиХ, најстрадалнијег народа на Балкану неко пореди са Хитлером.

„Зато то питам и стране представнике. Шта је то што ћемо да мењамо? Ево да објасним зашто то питам. Од успостављања устава БиХ, ја сам донео да вам прочитам да видите надлежности ентитета. Надлежности БиХ су само царинска политика, монетарна политика, миграциона политика, и тако даље. Све остало је у надлежности ентитета“, рекао је Вучић и наставио:

„Ми поштујемо Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ. Али цела суштина јесте баш у томе да се развласти и Република Српска и Федерација БиХ. Али да подсетим на један детаљ. СДА је озбиљна политичка партија, највећа у Федерацији у сваком смислу. Они су на свом конгресу донели одређене одлуке, где се залажу за поделу БиХ на пет или више мултиетничких регија. Нема помена од Републике Српске. И ту видимо шта се све кува и шта се иза брда ваља“.

Председник је поручио да је јасно да се тежи укидању Републике Српске, за шта је као пример навео и план СДА да у територију града Сарајева уведу и Пале и околину града која припада Републици Српској.

„Ствари су се у Србији неповратно измениле и знам да професор Висковић то зна. Од земље губитника, од најгоре у Европи у економији, сада је прва. Исто је и са короном, и у тој борби смо међу најбољима. Навикути смо и у политици да губимо. Србија се променила, оснажила је, али не да би се понашала бахато, већ да би била своја на своме“.

Вучић је Антонијевићу рекао да политика Београда није деструктивна:

„Заиста сам се трудио свих осам година и дао све од себе да не одговорим на десетине увреда и клевета о томе како сам снајпером убијао у Сарајеву и ћутао сам и пружао руку увек зато што мислим да БиХ мора да буде најбољи партнер Србији, и да односи Срба и Бошњака морају да буду добри“.

Он је истакао да не мисли да је позиција Бошњака лагодна и да су једини у Босни страдали више од Срба, као и да морамо да имамо пијетет према њиховим жртвама.

„Трудио сам се да градимо најбоље могуће односе. И прометом људи, услуга и капитала, као и великим инвестицијама, које никада нису биле ограничене само на РС, већ смо тежили да спајамо људе, и да Срби и Бошњаци живе заједно“, казао је Вучић.

Вучић је говорио и о нападима на њега одговарајући Антонијевићу да управо њега стално називају издајником:

„За мене говоре да сам убио рођено дете, пошто за оне који не знају једно дете ми је остало мртво на рукама, па мисле да сам га ја убио. Па говоре да ми је отац Фахри Муслиу, а не Анђелко. Нису господину Антонијевићу говорили да је издајник, већ мени, сваког дана“

Антонијевић и Висковић су се сложили да напади на било чију породицу заслужују најоштрије казне.

„У понедељак, три најтиражнија хрватска листа су објавила три ауторска текста против мене. Јесте ли ви икада чули, да у једној земљи буду три ауторска текста против председника друге земље. Никада! То су скинули у уторак, а данас су га поновили. Нема ту личних увреда, то су њихова политичка сагледавања, и ја то прихватам. А шта би мислите зашто је то тако. Зато што Србија више није башибозук, већ иде напред силовито. Идуће године у ово време ми ћемо први пут престићи Хрватску по бруто друштвеном производу“, рекао је Вучић.

На питање када можемо да очекујемо масовну вакцинацију, Вучић је одговорио:

„Брзо! Да људи не брину, имаћемо довољно вакцина. Из ове кризе ћемо изаћи јачи“.

„И да се захвалим људима који уочи Светог Николе вредно раде на Крушевачкој болници, и који трпе нападе са свих страна. Извињавам се, отварање ће каснити један дан, надам се да ћемо у недељу успети да је отворимо. Ми ћемо већ за неки дан добити прве вакцине, и прво ћемо вакцинисати људе у старачким домовима. И вакцине ће бити бесплатне за све“, закључио је Вучић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс