Србија

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПРОГНОЗЕ ДР ШЕКЛЕРА: Читач короне објаснио зашто је ОПАСАН НОВИ СОЈ ВИРУСА, ево шта нас чека од јануара!

Др Миланко Шеклер објаснио је мутације и нови сој корона вируса, рекавши да се мутације догађају два до три пута месечно али да их ретко примети јавност, јер се о њима не прича толико.

„Човек који је прочитао корону“ говорио је и о вакцинацији и предстојећим празницима у јеку пандемије короне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тај вирус се појавио још у септембру, од септембра до сада постоји тај сој, већ три месеца, али када се појавио чинио је можда 5-6 процената броја новозаражених, а сада је порастао на шездесетак процената – рекао је он.

– Детаљно је анализирано у међувремену па је утврђено да има око 17 мутација, две су на месту где се вирус везује за ћелију, па је онда настала забринутост око ефикасности вакцине. Да ли је потребна и мања количина вируса да би се заразили људи, то је већ оријентационо. Проблем је што неће здравствени системи моћи да приме толико новозаражених, јер се заразе дупло брже у односу на први сој – рекао је он.

Људи се нису призвали памети

– Нису се људи призвали паметни, били су паметни и пре тога, али мислим да им је сада јасно шта да раде. Сачекаћемо још пар дана, али те бројке иду ниже. То је резултат мера, али и прокужености, сваког дана знамо све више људи који су позитивни или су преболели вирус – рекао је др Шеклер.

На питање хоће ли нови сој утицати на процес имунизације, он одговара.?

– Вероватно је да неће утицати на вакцинацију, а већу преносивост обично прати мања патогеност, мада то није правило. Ја се не бих претерано узнемиравао, када прокуженост буде била изнад 50 одсто и када се будемо вакцинисали, па вирус проба да нас инфицира, онда ће тек имати притисак да се промени.

Следећа мутација и промена иде након тога, то није ништа ново. Вирус има две до три мутације месечно, како време буде одмицало, он ће увек покушавати да се промени. Вирус стално мутира али тренутно те мутације не утичу толико да би један сој „победио“ други, они су међусобно једнаки – рекао је он.

– На основу података које имамо сада, углавном бележимо исте промене по принципу случајности. Кад бисте имали књигу од 29.000 слова, два или три слова биће погрешна, али то не утиче на то да ли можете да читате књигу. Битно је да ли ће изазивати теже клиничке облике и да ли ће се лакше преносити – рекао је он.

Извор: Курир.рс/РТС