Србија

Здравствени систем Србије колабрирао? Огласио се министар Лончар и открио све!

На Инфективној клиници у Београду су током ноћи обављена 154 прегледа, рекао је министар здравља Златибор Лончар за РТС. Навео је да је већи део болнице у Батајници пуштен у рад и да пацијенти који су смештени у ту болницу имају све лекове и сву медицинску опрему.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је за РТС да је у дану за нама на Инфективној клиници у Београду обављено 376 прегледа, од чега су 154 обављена током ноћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је још један разлог зашто је отворена болница у Батајници где можете да видите колико је већ за ово кратко време, колико ради, колико је живота спасило“, казао је Лончар током гостовања у Јутарњем дневнику РТС-а.

Навео је да га је синоћ звало више лекара и медицинских сестара.

„Људи су у једном чуду, не знају више о чему се ради. Мислим да ово нема више никаквог смисла. Да постоје људи који немају никаквог разумевања. Људи који су променили шест политичких партија, да дођу, да дају себи за право да они организују здравствени систем, да они причају о здравственом систему. Људи који нису успели, a били су на власти, да у једној Инфективној клиници, за коју кажу да не ради грејање, нису успели да замене прозор, један радијатор да ставе“, истакао је Лончар.

Повод за реаговање министра Лончара је то што се на свом Фејсбук налогу Мариника Тепић укључила се уживо испред нове болнице у Батајници критикујући извештавање јавног медијског сервиса и тврдећи да је „дефинитивно здравствени систем у Србији пукао и да то више не може да се сакрије“.

Такође, на основу њеног осматрања током сат времена проведених испред болнице она је изнела своју „бојазан да тамо више не доводе оболеле јер у тој болници више нема места“.

Лончар је то оценио као непоштовање према труду и раду здравствених радника, као и према борби за људске животе.

„Да ви одете испред болнице Батајница, конкретно мислим на Маринику Тепић, која одлази синоћ, напада све живо, критикује и вас, и прави политички, маркетиншки сценарио. У првом секунду слаже све оне који је гледају и каже она је ту провела сат времена, видела је два, три санитета. Жена је испред Батајнице дошла два минута пре него што је почела да снима“, казао је Лончар.

Како је навео, здравствене раднике који се боре треба оставити да раде свој посао и да ће бити времена за анализе и осуде.

„Већи део болнице у Батајници је пуштен у рад“ 

Навео је да је у болници у Батајници све у најкраћем могућем року профункционисало и да је већи део болнице пуштен у рад.

„Раде интензивне неге, раде полуинтензивне неге, раде сви апарати, раде скенери, раде рендген апарати. У тој болници имамо ангио-салу. Имамо породилиште“, казао је Златибор Лончар.

Истакао је да је развијен информациони систем који је повезан са Клиничким центром Србије и да у болници у Батајници раде људи који до сад заједно нису радили и који само желе да раде.

„Они тим људима траже неке грешке, нешто замерају, они који не раде ништа и немају никакав резултат, сем интереса тајкуна. Ја им поручујем, док сам ја на овом месту, док је Вучић на овом месту, ви нећете радити по старом, нећете узимати државне паре на ваше комбинације и користити ситуацију у којој ви навијате за болест и што гору ситуацију“, навео је Лончар.

Додао је да систем није колабирао и да се бори врхунском снагом, као и да се у болници у Батајници од јутрос налази преко 400 пацијената.

„Ти пацијенти добијају све. Имају све лекове, имају сву опрему, имају све што је неопходно“, нагласио је Лончар.

Како је навео, у рекордном року су пронађени људи који ће да чисте и који ће доносити храну у ковид болнице.

„Србија прима убедљиво највише пацијената у региону“ 

Лончар је казао да Србија прима „убедљиво највише пацијената у региону“.

„Највећи број, до 39 процената пацијената примимо, и зато имамо такав добар резултат, да нам најмање умиру људи, јер на време крећемо са терапијом. Имамо проблем када се пацијенти касно јаве. Не можемо ми да улазимо у кућу и да изведемо пацијента“, казао је Лончар.

Навео је да се води рачуна и о пацијентима који нису позитивни на коронавирус, као и да студенти пете и шесте године медицине почињу да раде у здравственим установама које нису у ковид систему.

„Ово је као једно ратно стање, али у ратном стању, ви имате видљивог непријатеља, можете иоле да се организујете. Овде не видите непријатеља и овде су вам услови такви какви јесу“, истакао је Лончар.

Апел грађанима да се суздрже од контаката 

Говорећи о увођењу додатних мера, Лончар је навео да би тренутној епидемијској ситуацији највише допринело јединство и апел грађанима да се суздрже од контаката, као и да се ради на томе какве ће мере бити уведене за особе које долазе из иностранства током празника.

„Ти људи не долазе овде да би седели код куће, јер и тамо где они живе и раде најстроже су мере“, рекао је министар здравља.

Лончар је навео да ће бити донета одлука која ће заштитити здравствени систем, као и да није за прославу дочека Нове године.

„Мере дају резултате, али их не дају тако брзо. Даће их још боље, ако се буду примењивале“, нагласио је Златибор Лончар.

Када је реч о неуједначеним ставовима медицинског и политичког дела Кризног штаба, Лончар је казао да лекари ствари сагледавају из једног угла, али и да постоји тачка гледишта према којој треба зарадити новац којим се купују лекови и медицинска опрема и којим се повећавају плате.

„Погледајте колико је било земаља са затварањем, да им је пропала економија, а да нису добиле некакав валидан резултат“, навео је Лончар.

Позвао је људе на јединство и стрпљење, због тога што ће се, како је рекао, вакцинисање обавити најраније у априлу, а да ће довољан број вакцина бити на јесен и да ћемо тада моћи да одахнемо.

 

Извор: РТС