loading...
Здравље

Ако ово осетите одмах се јавите лекару! ПЕТ СИМПТОМА КОЈИ ПОКАЗУЈУ ДА ЈЕ КОВИД ЗАХВАТИО ПЛУЋА!

УКОЛИКО сте се заразили ковидом, у случају благог обољења, болест може да траје две недеље, или три до шест недеља у озбиљним случајевима. Озбиљност симптома инфекције подељења је у пет група:

Озбиљност симптома инфекције подељења је у пет група:

асимптоматична
благи случај заразе
умерена болести
озбиљна болести
критично стање – акутни респираторни синдром

Искуства из Вухана, одакле вирус долази, показала су да је 81 одсто пацијената примљено са благим симптома, док се 14 одсто заражених развила озбиљна упала плућа, а око пет процената захтевало је интензивну негу, пише “еаттхис.цом”.

Лекари приликом процене да ли су плућа озбиљно угрожена, пре свега занима прелаз од благог и умереноста стања до озбиљног и критичног стања. Благо и умерено стање може се лечити код куће, док остали случајеви траже болничко лечење.

Симптими који могу да укажу на то јесу следећи:

Кашаљ се погоршава

Око 82 одсто пацијената са ковидом кашље. Обично се ради о сувом кашљу који иритира. Стручњаци тај кашаљ у првој фази болести тумаче као епизоде које трају и до сат времена, а понављају се три пута у дану.

Кашаљ се јавља због упале дисајних путева, а ради се о рефлексу који постоји како би се заштитило тело од инвазије непознатих честица, попут бактерија и вируса.

Ако су плућа упаљена, кашљем ће се избацивати и слуз. Кашаљ је притом добра ствар у овом случају, али може да буде веома напоран и заморан, а такође ће онемогућити улазак ваздуха у плућа па може да изазове озбиљне проблеме, попут повреде ребра.

Тешко дисање

Овај проблем пријавио је 31 одсто пацијента у Вухану. Веома је непријатно имати осећај да ћете остати без ваздуха јер не можете да дишете. Нивоа потешкоћа са дисањем је веровтно најважнији показатељ тежине стања.

Здрава одрасла особа удише ваздух 12-18 пута у минуту. Више од 20 удаха у минуту представља убрзано дисање и зове се тахипнеја.

Немогућност дисања утиче и на нормалне дневне активности, а како се болест развија, потешкоће ће само расти. Уколико вас овај проблем омета у дневним активностима, па не можете да завршите реченицу а да не останете без даха, или вам је тешко да једете и пијете, одмах потражите помоћ лекара. Обратите пажњу и да ли притом имате проблеме са ходањем.

Уколико сте посматрали особу која тешко дише, могли сте да видите да користи мишиће на врату да би избацила груди и удахнула што више ваздуха, а понекад и шири носнице. Збов овог проблема може се јавити бол у леђима и стомаку.

Уморни сте као никада раније

Умор је један од првих симптома које су пријавиле особе са ковидом у Кини, односно њих 70 одсто. Ако сте болесни, нормално је да осећате умор. Међутим, ако то прерасте у умор који траје цео дан, па се тешко облачите и обављате личну хигијену, изгубили сте апетити или не желите ништа да пијете, то су већ знаци исцрпљености. А та јака исцрпљености је последица велике количине вируса у вашем организму.

Тело у тој ситуацији користи имунолошки систем до крајњих граница. То може да изазове високу температуру, знојење, кашаљ, дехидратацију. Тешко дисање притом веома исцрпљује.

Ако умор не пролази и постаје екстреман, то може да буде знак да је инфекција корона вирусом постала озбиљна и да се упала плућа погоршава.

Усне вам постају плаве

Ако вам усне или прсти добију плаву боју, ради се о озбиљном знаку лошег функционисања плућа и потребно је одмах потражити помоћ лекара. Када удишемо, плућа доносе кисеоник до срца и осталих делова тела. Када је у питању озбиљна упала плућа, попут оне коју изазива ковид, организму недостаје кисеоник. А тело услед недостатка кисеоника поприма тамнију боју, па кожа постаје плава.

Бол у грудима

Уплала плућа може да изазове и бол у грудима.

Уколико пнеумонија утиче на ткиво плућа, може да изазове плеуритис, упалу поплућнице. Типична бол коју тада осећате је она када удахнете, а понекад може да се осети и у стомаку, на врату и раменима. Упала плућа може да узрокује и накупљање воде у грудима.

Кашљање и истезање мишића међу ребрима такође изазива бол.

Упала плућа као последица ковида педставља и додатну претњу особа које већ пате од одређених болести: кардиоваскуларних обољења или дијабетеса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.жена

 

 

 

loading...