Србија

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ НЕПОКРЕТАН! Очекује га операција која носи велику опасност

Операција на кичменој мождини носи велику опасност од инвалидитета

Чедомир Јовановић, лидер Либерално-демократске партије (ЛДП) који је од 8. јануара у болници „Драгиша Мишовић“, мораће на јако ризичну операција тумора на кичменој мождини. Та операција носи са собом велику опасност од инвалидитета, а искусни лекари кажу да нико са сигурношћу не може унапред да гарантује повољан исход.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јовановић, коме је прекјуче дијагностикован тумор кичмене мождине (претпоставља се да је доброћудан), и даље трпи страховите болове у грудном кошу и стомаку, због чега прима чак и морфијум.

Додатне анализе

Наши одлично обавештени извори кажу да је тренутно Јовановићево здравствено стање непромењено, али да он полако почиње да реагује на терапију.

– Јовановић прима прописану терапију и почео је да реагује на њу. Потребне су бројне додатне анализе пре него што се закаже операција, а реч је о изузетно ризичном захвату, јер је тумор на кичменој мождини. Такав хируршки захват носи велики ризик од инвалидитета, пошто се операција изводи на централном нервном систему – преносе наши извори.

Јелена: Коначно је боље

Јелена Јовановић, супруга лидера ЛДП Чедомира Јовановића, јуче је изјавила да је коначна дијагноза успостављена после неколико дана врло темељних анализа и претрага.

– Постојало је много сумњи које су отклоњене. Лекари су констатовали упалу левог плућног крила, микроемболије на оба плућна крила, плеуритис, дисфункцију дијафрагме. После неколико дана детаљних претрага закључено је да има спондилодисцитис, упалу нерава торакалног дела кичме, одакле вероватно и потичу болови које је трпео. Коктел антибиотика делује, параметри су коначно бољи.

Сарадњом лекара са грудне хирургије КБЦ Србије, неурологије КБЦС и „Драгише Мишовић“ дошли смо до позитивних резултата. После седам дана борбе коначно можемо да будемо задовољни у овој тешкој борби – испричала је Јовановићева за „Блиц“.

Како сазнајемо, Јовановић и даље има упалу плућа и проблем са дијафрагмом, али и за то прима адекватну терапију.

– Терапија лековима коначно почиње да даје извесне резултате. Јовановићево стање је мало боље, параметри нису више толико лоши и поремећени колико су били у претходном периоду… Ипак, конзилијум се уздржава од било каквих прогноза – објашњавају наши извори.

Ризично, али мора

Професор др Алек Рачић, специјалиста максилофацијалне хирургије и здравственог менаџмента, каже да не може да прича о конкретном случају, али да, генерално, тумор на кичменој мождини јесте веома озбиљна ствар.

– Као и у мојој максилофацијалној хирургији, тако и у неурохирургији постоје анатомски предели где је хируршко уклањање тумора веома опасно и ризично, без обзира на то да ли су тумори малигни или бенигни. Кичмена мождина јесте управо један од тих анатомских предела, где оперативни захват изискује максималну прецизност, такозвану минуциозност хируршке технике, како се током уклањања тумора не би оштетиле виталне структуре. Али хирургија врло често заиста јесте једино могуће решење и операција, колико год била ризична, у неким случајевима је неизбежна – објашњава доктор Рачић.

Чедомир Јовановић је, подсетимо, на други дан Божића, у петак, 8. јануара, хитно хоспитализован у КБЦ „Драгиша Мишовић“. Пре тога, у јулу прошле године прележао је и коронавирус. И тада се жалио на велике болове који су га „кидали“ данима.

Извор: Информер