Србија

Добре вести! СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ОД ДРЖАВЕ! Овај пут за пензионере, раднике, али и остале грађане, ево и на шта би могли да рачунају

Почетак масовне вакцинације у Србији донео је одређену дозу оптимизма и наду да би пандемија ускоро могла да буде, колико-толико, под контролом. Ипак, ситуација је и даље тешка и неизвесна, па се држава одлучила за додатну подршку грађанима и привреди.

Наиме, до Сретења, 15. фебруара, требало би да буде дефинисан нови пакет помоћи привреди, а у међувремену држава размишља и о начину, односно моделу за нову подршку грађанима. За сада је познато да одређену помоћ или олакшице могу очекивати радници, али и незапослени и пензионери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је најављено, управо се раде последње анализе како би новац био усмерен на прави начин и како би се помогло свима којима је то потребно.

Нови минималци, можда и новац „из хеликоптера“

Када је реч о помоћи за запослене, више од милион људи би могло да добије два или три пута по пола минималца, то јест од 32.000 до 48.000 динара. То је први најавио председник Србије Александар Вучић, рекавши да ће овај вид подршке бити „нова ињекција“ за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња, па и велика предузећа.

Такође, размишља се и о додатној подршци, ако буде потребна, а која је у 2020. била у виду исплате 100 евра свим пунолетним грађанима.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да су јавне финансије Србије стабилне и да има довољно простора да се обезбеде средства за нови пакет помоћи привреди и грађанима.

„Разматрамо више опција, али верујемо да ће то бити исплата половине минималне зараде, као и додатна подршка за наше најстарије суграђане у току године, који су већ од 1. јануара добили и повећање пензија од 5,9 одсто“, рекао је Мали.

Подршка и за незапослене

У оквиру припреме новог пакета мера за помоћ привреди и грађанима размишља се и о некој врсти подршке за незапослене, навели су из Министарства финансија.

„Подршка за незапослене тек треба да буде прецизно дефинисана“, кажу у том министарству.

Према евиденцији Националне службе за запошљавање, у Србији је крајем 2020. године било укупно 492.619 незапослених особа.

Још један бонус за пензионере?

Осим најављене државне помоћи у пакетима са витаминима, који су им због короне преко потребни, и повећања пензија од 5,9 одсто које ће им стићи с фебруарским чеком, најстарији у Србији могли би у току године да добију и додатну једнократну помоћ, какву су и недавно примили.

Пензионери су уочи Нове године добили по 5.000 динара једнократне помоћи, за шта је држава издвојила 8,6 милијарди динара.

Нове гарантне шеме и секторска помоћ за привреду

Држава ће настојати да се продуже и гарантне шеме за кредите, које су се у току прошле године одлично показале са износом од 1,5 милијарди евра колико је ушло у приватни сектор. Како је навео председник Вучић, овог пута би преко тог система могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

„Ако бисмо могли још 1 милијарду за предузећа да обезбедимо преко гарантних шема… То је оно што могу да обећам, а размишљамо на који начин током године да помогнемо грађанима не бисмо ли подстакли општу потрошњу“, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће бити и посебне секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Ускоро се очекују и први договори са америчком Међународном развојном корпорацијом ДФЦ. Министар финансија је у четвртак, приликом потписивања Међудржавног споразума о подстицању инвестиција, рекао да је главни циљ да се до краја првог квартала 2021. године са ДФЦ-ом усагласи гарантна шема за српска предузећа вредна милион долара, као и да половином године она буде доступна нашим микро, малим и средњим фирмама.

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс