Србија

ДОБРЕ ВЕСТИ! Стиже по 48.000 динара за СВАКОГ РАДНИКА: Исплата већ од марта!

Сваки предузетник и радник запослен у микро и малим предузећима примиће укупно по 48.000 динара, што је једна од мера новог пакета подршке привреди у борби против последица пандемије.

Држава ће, наиме, радницима исплатити три пута по 50 одсто минималне зараде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић синоћ је, говорећи о новом пакету мера подршке српској привреди и грађанима који ће износити 2,5 милијарди евра, објаснио да је донета одлука о четири групе мера, те да је прва директна подршка приватном сектору од 1. марта.

“Донели смо одлуку да три пута по 50 одсто минималне зараде дамо, од 1. априла да почне да се исплаћује. То је за предузетнике, микро и мала предузећа, за компаније и запослене”, казао је Вучић.

Износ минималне зараде у Србији сада је 32.156 динара.

Ипак, како је навео, постоји дилема да ли ће исту помоћ добити и велика предузећа.

“Ту одлуку ћемо донети у следећем периоду. Од државе би минималац добило чак 1.550.000 људи”, рекао је Вучић.

Подсетимо, држава је привреду, у склопу првог економског пакета помоћи, прошле године, подржала са укупно три месечна минималца и два пута по 60 одсто износа од минималне зараде.

Први је на рачуне компанија уплатила почетком маја, други у јуну, а трећи у јулу. Велика предузећа добила су три пута по 15.000 динара за сваког радника, а сви остали по 30.000, односно по цео минималац. У оквиру другог пакета мера, радницима је у августу и септембру, исплаћено по 60 одсто минималне зараде, односно укупно по 36.000 динара.

Секторска подршка

Говорећи о секторској подршци, Вучић је синоћ истакао да ће превозници у друмском саобраћају добити 600 евра по аутобусу у наредних шест месеци.

То је, како је навео, секторска подршка, за сектор превозника путника у друмском саобраћају и аутобуских станица, који су најугроженији и циљ је да се они сачувају.

“У питању је велика помоћ од државе. Туристички радници ће добити и овај минималац и по. Видећемо пред лето да ли и ту треба нешто секторски да се помогне”, додао је.

Ликвидност предузећа кроз нову гарантну шему

Говорећи о мери за обезбеђивање ликвидности предузећа, Вучић је рекао да ће за постојећу гарантну шему за кредите за предузећа бити обезбеђено додатних 500 милиона евра.

“Али ћемо поред тога обезбедити и нову гарантну шему са још 500 милиона где ћемо бити попустљивији, што значи да ће држава преузети већи ризик”, истакао је он.

Додао је да су до сада углавном средства из гарантне шеме добијала успешна предузећа и да су пословне банке биле строге.

Подсетимо, Вучић је недавно изјавио да су се гарантне шеме за кредите у току прошле године одлично показале са износом од 1,5 милијарди евра колико је ушло у приватни сектор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс