Србија

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ УПОЗОРАВА: Бићете враћени са вакцинације ако сте…

Како каже, алергија на пеницилин није контраиндикација.

Имунолог др Срђа Јанковић одговорио је на данашњој конференцији за медије на наводе да су поједини људи са алергијом на пеницилин, враћени са вакцинације, те боље појаснио које су апсолутне контраиндикације за вакцину против корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Апсолутна контраиндикација за било коју вакцину јесте доказана алергија на неки састојак или алергијска реакција на прву дозу. Све друго није апсолутно контраиндиковано. То су само мере опреза, а ту пре свега спада склоност ка тежим алергијским реакцијама.

Ипак, како каже, алергија на пеницилин није контраиндикација.

– Сама по себи алергија на пеницилин није контраиндикација тако да не постоји препрека да се ове особе вакцинишу из простог разлога што у производњи нити једне од ове три вакцине се нису користили пеницилински састојци.

Др Јанковић је такође апеловао на људе да не верују у изјаве појединих лекара да вакцина може утицати на стерилитет код мушкараца и жена.

– Бесмислене су изјаве да треба чекати годину дана од вакцинације до трудноће и да жене после вакцине неће остати у другом стању. Оно што стручне препоруке кажу, и то има смисла због тога што немамо студије рађене на трудницама, јесте да је потребно само одложити почетак трудноће до тог месеца након вакцинације и не више – закључио је.

Извор: Ало