Србија

ДОКТОР НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО: Ево шта да пијете барем две недеље пре вакцинисања

ПРОФЕСОР др Бранимир Несторовић је оценио да употреба пробиотика пре вакцинације против корона вируса може знатно поспешити имунитет.

Наиме, чувени дечији плумолог изјавио је да је пробиотике пожељно узимати најмање две недеље пре вакцинације како би били делотворни и ефикасни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пробиотици су стимулатори имунитета, а то је показано за многе вакцине, али морају да се узимају бар две, три недеље пре, како би појачали имуни одговор – изјавио је професор.

Он је такође навео да је непходно узимати их недељама пре примања вакцине, а не само дан, два пре, као и наставити са употребом и две недеље након вакцинације.

– Пробиотик појачава реактивност тих ћелија и стимулише такозвани урођени имунитет. Ми се рађамо са огромним репертоаром одбране, скоро свега што је преживела, рецимо мајка, баба, деда…

Пробиотици играју важну улогу у развоју и успостављању цревне микрофлоре и подстичу сазревање имуног система. Ово помаже да се постигне бољи вакцинални одговор и боља одбрану од инфекција.

– За многе вакцине постоје докази. Рецимо, за ММР вакцину било је пуно истраживачких радова, а употреба пробиотика у циљу поспешивања имуног одговора опште је позната као ефикасна – закључио је др Несторовић.

Пробиотик не пружа заштиту од нежељених ефеката вакцине, како би неко могао да закључи, заправо пробиотици су корисне бактерије које живе у цревима и делују на одређене структуре, стимулишући сличну функцију као што, примера ради крајници чине у заштити од инфекција, објаснио је доктор.

– Они неспецифично стимулишу имуни одговор не само ка једном узрочнику него стварју општу отпорност организма. Ако постоји неко запаљење у организму, они ће тежити да га врате у баланс, односно на почетак. Сублимују лош одговор на инфекцију, а поспешују добар – био је јасан доктор.

Пробиотске бактерије су исто што супементи за подизање имунитета, не морају бити апсорбоване већ могу деловати из унутрашњости црева и зато су нежељена дејства минимална, закључио је професор Несторовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс