Србија

Доктор упозорава! ПИТАЊЕ ЈЕ ДАНА КАДА ЋЕ БРАЗИЛСКИ СОЈ СТИЋИ У СРБИЈУ! Ево шта нас чека у том случају!

ПОСЛЕ мутација корона вируса у Великој Британији и Јужној Африци, а које су и до 70 одсто заразније од изворног вируса, цео свет сада стрепи од бразилског соја, који, поред тога што је високо инфективан, има и мутирани протеин због кога би могао бити отпоран на постојаће вакцине, упозоравају стручњаци.

– Варијанта јужноафричког соја биолошки је слична британском, али са две додатне мутације које могу ометати ефикасност вакцине. Бразилски, попут јужноафричког, има промену положаја генетског кода 484 и то мења део протеина (шиљка). Нема доказа ни с једном од ових мутација да је болест тежа. Промене које примећујемо углавном се тичу појачаног преноса – рекао је сер Патрик Валанс, главни научни саветник Енглеске, а пренео британски Индипендент. Бразилски сој направио је хаос у здравственом систему те земље због наглог скока броја заражених, а засад је једна од мутација из Бразила откривена у Јапану и Великој Британији, која је због тога забранила улазак путницима из Јужне Америке и Португалије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Домаћи лекари слажу се да је само питање дана када ће нека од ових мутација стићи и у Србију.

Вирусолог и микробиолог са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву др Миланко Шеклер каже да су у последњих месец дана секвенцирали око 35 узорака грађана који су дошли из иностранства и разболели се од короне, али да нису нашли мутирани сој ковида 19 у Србији.

Ако се тај сој шири Европом, није реално да не дође и до Србије, али нико не може да претпостави када ће се то тачно десити. Он није опаснији, јер не ствара тежу клиничку слику, већ је инфективнији, па ћемо тако у кратком временском периоду уместо 1.800 имати 3.800 новооболелих дневно – објаснио је Шеклер и додао да је нормално да вирус мутира:

– Велика је вероватноћа да ће тренутне вакцине бити делотворне и на ове мутације. Вирус мора баш много да се промени да би цепиво постало неефикасно. Већи ће проблем бити када становништво имунизацијом стекне имунитет, јер ће тада корона морати озбиљније да се мења да би заобишла антитела. Вакцина није чаробни штапић и верујем да ћемо заувек живети с короном, која ће једног дана изазивати само прехладу и назеб и постати сезонско обољење.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс