Србија

Докторка Ана Глигић открила све: У овом случају жене НЕ ТРЕБА да се вакцинишу!

Вирусолог каже да нема разлога за страх од вакцине код оних који планирају потомство

Вакцинација против короне у Србији увелико траје, а многи имају дилему коју вакцину да приме. Позната вирусолошкиња др Ана Глигић сматра да су “све вакцине добре, имуногене и нетоксичне”, а открива и коју ће она примити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ја сам се изјаснила док није било кинеске вакцине која је прављена по класичном принципу, с пуним вирусом, изјаснила сам се да ћу Спутњик В. Према тој одлуци ћу остати само из разлога што сам пред свима то изјавила. Међутим, у фамилији снаја и син ће примити Фајзер, а други син кинеску вакцину”, рекла је она за ТВ Прва.

Многи се плаше нежељених реакција имунизације, али др Глигић уверава да нема разлога за то.

“Не треба да се плаше нежељених реакција. Ви и ја нећемо једнако реаговати на исту вакцину, то зависи од интерне реакције вакцина-човек. Према томе, реакција је индивидуална ствар, али мислим да се то не креће више од један до пет одсто. Свакако, има ту мало и сугестије после целе ове буке на телевизији, па кажете ’јој ја осећам слабост неку’. Праве реакције су можда само реакције на примесе саме вакцине, а она се у нечему мора растворити. Наравно да се у сваку вакцину стављају конзерванси и стабилизатори, али то је све прорачунато. Али, различите старосне групе свакако различито реагују и како ће неко реаговати је индивидуална ствар”.

Поводом прича које су се могле чути да људи који планирају потомство не треба да приме вакцину, вирусолог каже да то није тачно.

“Познато је да у трудноћи не треба да се прими, али ако планирају, оно што ће примити са вакцином ће бити елиминисано појавом антитела након 21 дан, и нема никакве опасности за будуће потомство. Вакцинисани људи свакако могу да планирају потомство. Ако не приме вакцину, вреба их тај исти вирус на улици и у комшилуку. Свако треба да прими вакцину и да помогнемо да се ово реши”.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо