Србија

Докторка Тања Јовановић објаснила све: Како изабрати вакцину, и кад сме, а кад не сме да се прими

Потпуно је свеједно коју ћемо вакцину примити јер имунитет који се развија после вакцинације је потпуно идентичан назависно од тога да ли се ради о једном или другом типу вакцине, наводи за РТС др Тања Јовановић, вирусолог са Медицинског факултета у Београду.

Докторка Тања Јовановић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да су у Србији тренутно регистроване две вакцине – Фајзерова и руска спутњик, али да је, без обзира о којој се вакцини ради ефекат вакцинације идентичан, пружа нам могућност заштите од сусрета са вирусом и инфекција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Према томе нема никаквог разлога за то да бринемо уколико немамо неко посебно медицинско знање па да разлучујемо о томе које су предности, а који су недостаци одређених вакцина. Када је регистрована од стране Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) значи да се ради о врло безбедној, врло ефикасној вкцини која има свој одређени циљ“, истиче Јовановићева.

Објашњава да је грађанима понуђена могућност да изаберу чију ће вакцину примити, али, како каже, потпуно је свеједно коју ћемо вакцину примити јер имунитет који се развија после вакцинације је потпуно идентичан назависно од тога да ли се ради о једном или другом типу вакцине.

„Знате да се ми поларишемо око сваког питања па према томе и да ли више верујемо Западу или Истоку. Једна је америчко-немачка вакцина друга је руска,али и једна и друга вакцина припадају новој генерацији вакцина у технолошком смислу њихове производње, тако да и једна и друга стимулишу и продукцију антитела и ћелијски имунитет који је битан за одбрану од инфекција. Тако да је сада питање – коме наши грађани више верују“, објашњава Јовановићева.

Додаје да се очекује да ће крајем јануара у Србију стићи и одређена количина кинеске вакцине која је, како каже, направљена једном класичнијом технологијом.

„Грађани имају искуства са таквом врстом вакцина јер је направљена на сличан начин као и вакцина против грипа, али опет понављам све те вакцина у ствари стимулишу на сличан начин имунски одговор и штите на с од инфекција“, објашњава Јовановићева.

Наводи да ипак последњу реч о избору вакцине треба да дају изабрани лекари који у складу са нашим психофизичким стањем одлучују која је вакцина најбоља за нас.

Ко не сме да прими вакцину

Говорећи о томе ко сме, а ко не сме да прими вакцину одговара да то зависи од случаја до случаја и да последњу реч даје изабрани лекар који је упознат са стањем пацијента.

„Ако имате неку акутну инфекцију праћену температуром, а није корона ви у том моменту не можете да примите вакцину. Затим, уколико имате неку хроничну болест која захтева активну терапију ви у том периоду кад се прима активна терапија не можете да примите вакцину“, објашњава Јовановићева.

Додаје да се често чују питање – да ли труднице или жене које доје могу да приме вакцину.

„Ми још увек немамо довољно искуства са вирусом и уколико жене планирају трудноћу или уколико су трудне не треба да приме вакцину“, наводи Јовановићева.

Додаје да то не значи да вакцина није безбедна већ да само није урађено довољно испитивања.

Додаје и да грађани имају могућност да сва питања о вакцинацији пошаљу Институту Батут.

„Сва питања која имају у вези вакцинације грађани могу послати Институту Батут, а ми као саветодавно тело ћемо брзо одговорити“, наводи Јовановићева.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС