Србија

ДР КОН: Нема попуштања мера, нови СОЈ КОРОНЕ вероватно стиже у Србију

Фото: јутјуб

Није дошло до пораста броја заражених који је могао да се очекује после празника и то охрабрује, али број заражених је и даље врло висок и ситуације је још увек неповољна. У сваком тренутку је могуће да дође до пораста ако се опустимо и престанемо да спроводимо мере – рекао је данас епидемиолог др Предраг Кон на конференцији Кризног штаба.

Он је додао да се показало да мере делују и да се број спушта, као и да је Београд је испод 500 заражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То није питање једног дана, али је тенденција врло поступног и благог пада. У ситуацији кад имамо вакцину и очекујемо да стигне , ово јесте ситуација која треба да нас држи да се што пре вакцинишемо с једне стране, али и да изржимо овај период и да се не опуштамо са падом бројева.

Кон је нагласио није релано да дође до попуштања мера, посебно у ситуацији кад почињу да раде школе и имамо нови сој у Европи.

– Што се школа тиче радиће се нормално као и раније у септембру месецу и нема виљивог разлога што би се одлагао почетак. Али, треба схватити да ће почетак рада школа довести до повећања акутних респираторних инфекција и очекивати грип. Не би било изненађење, а то ће у наредном периоду да представља тешкоће јер ће морати да се проверава у амбулатнама да ли ће је ковид – рекао је Кон додајући да се о томе размишља.

Што се тиче новог соја корона вируса који се шири Европом, Кона каже да је тешко да неће доћи код нас.

– Ми јесмо у силаску и имамо вакцину. Треба схватаи да је то њима пост божићно и новогодишње и тачно се поклапа са тим. МИ имамо срећу или то последица онога што смо радили – да немамо тај пораст. Може да се појави у наредних пар дана, али не верујем – рекао је он.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да је Београд и даље са највећим бројем заражених – 473.

– Следи Нови Сад са 90 и Ниш са 56, док су сви остали градови испод 50 заражених-

Стиже кинеска вакцина

Гојковић је потврдио да стиже кинеска ванцина против ковида и да је започета процедура везана за то да ли цепиво задовољава све стандардне по законима Србије, који су у стриктној вези са законима европских земаља.

– Уколико то буде успешно и вакцина прође све те прагове до коначне дозволе за употребу, кренућемо у недељу, понедељак грађана који су изразили жељу да се вакцинишу овом вакцином.

Он је рекао да је Србија једина држава која је у кратком временском року успела од три произвођача да набави вакцине.

Дозвола за вакцине

Доктор Гојковић је објаснио и што се тиче дозвола за вакцине.

– Фајзер је добио трајну дозволу. Најпре се добија привремена дозвола за увоз. Руска вакцина је тренутно под привременом дозволом, а у току је поступак за трајну дозволу. Исти случај је и за трећу вакцину – казао је он.

Он је објаснио и зашто је већи број увезених вакцина у односу на број вакцинисаних.

– Желели смо да људи који су вакцинисани добију ревакцинацију са истом серијом вакцина. То не значи да је небезедно ако се вакцинишу другом серијом, али желели смо да се и на тај начин обезбедимо – каже др Гојковић.

Како каже, ми смо једна од првих пет земаља које су склопиле уговор са Фајзером и све је до сада испоштовано.

– Надам се да ће све и даље бити испоштовано. Не можемо да се вежемо искључиво за једног произвођача и да зависимо од воље или снаге некога ко је у овом тренутку моћнији од нас. Разговарамо и даље са осталима и мислим да ћемо успешно да изборимо с тим – каже Гојковић.

Шта се десило у Шапцу?

Одговарајући на питање о корисницима Гереонтолошког центра у Шапцу, у коме је непосредно након што су вакцинисани утврђено да су корисници заражени корона вирусом, Кон је навео да су они већ били инфицирани.

– То је јако битно и може да се догоди истина, иако неће баш често. Вакцина ако се да некоме ко је у инкубацији не може да шкоди, нити да спречи болест. Постоје вакцине поготово живе које ако се дају у почетку инкубације могу да спрече испољавање болести. Овде то није случај, али не може ни да утиче ток болести – рекао је Кон.

Извор: Блиц