Србија

ДР КОН ОТКРИО НЕШТО ВАЖНО: Ево шта ће бити са мерама против короне…

Епидемиолог др Предраг Кон каже да је задовољан интересовањем грађана за вакцинацију. Напомиње да вакцинацијом до милион људи штитимо животе, а касније, кад их буде и више, поступно ћемо почети да истерујемо вирус са ових простора. Истиче да је важно носити маску и у реду за вакцинацију.

„Јесте да је један дан, али ако се понавља неколико пута могло би се рећи и да је благи пораст. Вирус се не да, не спушта се. Имамо информацију о томе да је присутан и нови сој, који има нешто већи потенцијал. Школе су нам почеле, то није показатељ, али је чињеница и да се подаци добијају касније. Види се сада зашто смо говорили да не треба попуштати мере. Оне не могу да се пореде са далеко рестриктивнијим мерама у ЕУ. Чак и у тим земљама где је почела да доминира британска варијанта вируса, тамо чак ни то не успева или врло тешко успева“, рекао је Кон за РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вакцинацијом, каже, истовремено правимо велики зид и баријеру.

„Крајње добро радимо, заиста смо на високом месту у Европи по вакцинисаности у односу на број становника. Нема сумње да смо на правом путу. У овом стању треба опоменути све да је вирус и даље у циркулацији. Ношење маски и приликом чекања за вакцинацију је битно јер и ту може доћи до заражавања. Учињено је све да се то спречи“, навео је Кон.

Према његовим речима, спремне су вакцине и за другу дозу.

„Важно је да се тај процес настави и било би веома значајно да немамо застој у снабдевању и да одржимо овај тренд повећавања заинтересованости за заштиту“, напомиње Кон.

Наводи да је задовољан одзивом грађана.

„Ако се овако одржи доћи ћемо до те баријере. Вакцинацијом до милион људи штитимо животе, а касније, кад почнемо и више да се вацкинишемо онда ћемо поступно почети да истерујемо вирус са ових простора. Свестан сам потпуно колико је то озбиљна изјава. Тај број, ако достигнемо ту вакцинисаност, онда тај вирус нема где да се задржава. Појављиваће се свакако, али неће имати снагу да развије епидемију“, истакао је Кон.

Ни у ком случају, додаје, није реално попуштање мера.

„У овој ситуацији не би смело. Ми јесмо почели да о томе расправљамо који би критеријуми требало да буду да се уопште о томе прича. Далеко смо од тог критеријума. Попуштање мера што се тиче медицинског дела Кризног штаба не би требало да буде на реду“, напомиње епидемиолог.

Није свеједно, каже, да ли је радно време два сата дуже.

„За сада, бар до фебруара, надам се да неће да се мења. После тога мислим да до Сретења не би требало ништа да се мења“, каже Кон.

Главни задатак је сачувати животе, али, истиче, и квалитет живота.

Наводи да ће носити маску док се не дође до колективног имунитета.

Извор: РТС

Ознаке