loading...
Регион Србија

Хитно се огласио! ЛАЖУ ДА РУШИМ ВУЧИЋА: Милорад Додик о наводима да га Миодраг Давидовић окреће против лидера Србије

НЕ учествујем ни у каквом рушењу председника Александра Вучића. Нисам се састао недавно са бизнисменом Миодрагом Давидовићем Даком из Црне Горе у ресторану “Интегра” у Бањалуци. Немам намеру да се правдам и дегутантно је и да коментаришем било какве конструкције таквог типа. Очигледно је да неко покушава да завади руководства Републике Српске и Србије.

Ово, за “Новости”, поручује Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ, поводом информација да се у Бањалуци срео са Давидовићем, који је тамо допутовао са специјалним задатком да у РС “распири” опозициона осећања према актуелној власти у Београду.

– Могу само да потврдим да сам се срео недавно са владиком Јоаникијем, који је био у Бањалуци у посети владици Јефрему. Само конвертити који често мењају политичке ставове могу имати сумње око оваквих састанака и правити некакве конструкције.

Додик напомиње да у континуитету има одличну сарадњу са председником Вучићем.

– Апсолутно нема никаквих промена у односима Србије и Српске и личним односима између мене и председника Вучића. Он има моју велику подршку. То је мој став. Увек сам га показивао и увек ћу га и показивати. Веома смо захвални за све што је учинио за РС. И сад се одједном појављују неки који пласирају причу да се нешто руши. Ништа се не руши! Огромна је заслуга Вучића за данашњу Србију. Она је економски и политички стабилна, јак је регионални фактор. Привржен сам ставу да је политика коју води Вучић довела до тога да се Србија мења и да може да помогне и нама у Српској – категоричан је Додик, додајући да ће у среду бити у Београду на откривању Споменика Стефану Немањи.

Он истиче да су РС и Србија изложене многим негативним тенденцијама које долазе са Запада, од острашћених политичких елита и требаће много јединства да се то одбрани.

– РС је загледана у Србију и захвална на свакој помоћи коју добијамо. Не морам да правдам свој однос према Србији, или ставовима према Милу Ђукановићу. Покушали су ме већ “утрпати” у неку причу са Ђукановићем, али сам као српски члан Председништва БиХ гласао против одлуке да он дође у посету БиХ. И то у моменту када је стравично нападао СПЦ и њену имовину и мислим да након тога не морам никоме ништа да објашњавам око Ђукановића – каже Додик.

Председавајући Председништва БиХ тврди да се Црна Гора и Ђукановић кроз обавештајни рад “мешају” у РС и поготово у Херцеговини где праве пунктове и дан-данас покушавају да разбијају стабилност Херцеговине и њено јединство са Српском:

– Покушавају и да очувају причу како овде постоји неки руски утицај, а Ђукановић то проширује на причу о српском утицају. Сасвим је нормално да док постоје Србија и РС, постоји и српски утицај. Али не можемо ми Срби наметнути некоме нашу српску свест. Српска није имала никаквих званичних састанака са представницима нове власти у Црној Гори. Она је спремна да сарађује, али није спремна да жртвује своју аутономност подређујући их захтевима из Црне Горе – навео је Додик.

ШТЕТНО ГРИГОРИЈЕВО МЕШАЊЕ У ПОЛИТИКУ

НА наводе да се састајао са владиком Григоријем, Додик одговара да не дели политичке ставове с њим.

– Они који желе да се баве политиком не могу у исто време да се баве најодговорнијим пословима у Цркви. Треба да остане одвојеност цркве од државе. У времену када је актуелан процес избора новог поглавара СПЦ, апсолутно подржавам напоре наше цркве да до тога дође на један транспарентан начин. Кога год изабере СПЦ, за мене ће бити прихватљив и биће подржан.

Додик подсећа да је имао добру сарадњу са владиком Григоријем док је службовао у Херцеговини.

– Али и тада његово деловање на политичком плану није било видљиво и није било никаквих намера. Његов приступ мешању у политички живот није добар. То не користи Цркви, а не помаже ни држави. Јединство СПЦ и државе је највидљивије кроз очување наших националних интереса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс