Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ! Снег ће падати целу ноћ, стижу ледени дени – температура иде у „дебели“ минус!

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење да се данас очекује појачавање снежних падавина које ћетрајати све до јутарњих сати! Метеролог Ђорђе Ђурић за „Блиц“ каже да нас током вечери и ноћи очекују обилније снежне падавине, а крајем следеће седмице и ледени дани, са температурама до -10 степени!

Како наводи РХМЗ, у планинским пределима се очекује повећање висине снежног покривача од 20 до 40 центимтара, нарочито на југозападу Србије и у области Хомоља, на истоку земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Снег ће падати све јаче, покривач до 25 центиметара

– У нижим пределима се очекује мање снега и повећање висине снежног покривача за 10 до 25 центимтара, понегде и више, осим у Војводини, где се очекују слабије падавине, од пет до 10 центимтараи крајњем југу Србије, где ће уз снег падати и киша, која ће се локално ледити на тлу – наводи се у прогнози РХМЗ.

Слабљење падавина очекује се сутра пре подне и средином дана.

Ђурић објашњава да након веома топлог почетка зиме, када су температуре биле и за 10 степени више од просека за ово доба године, време је коначно у скалду са календаром.

– У већем делу Србије слаб до умерен снег почео је да пада у суботу увече и до јутрос је пало неколико центиметара снежног покривача у нижим пределима Србије, при чему се заблели градови, али и Београд. Једино је север Војводине остао без снега и снежног покривача. Температуре су данас око 0° степени и снег се топи, док је на крајњем југу, југоистоку и истоку Србије било и суснежице, јер је било за који степен топлије.

Он додаје да се увог послеподнева центар циклона налази се изнад јужних предела Италије, тако да са Медитерана имамо доток влаге, а истовремено са североистока струји хладнија ваздушна маса, па ће крајем дана у јужним и централним, а у току вечери и у осталим пределима Србије почети да пада јачи и обилнији снег.

– У току вечери, ноћи и у понедељак ујутро широм Србије очекују се обилније снежне падавине, при чему би пало нових 10 до 20 центиметара снега, локално и више, на планинама и до 30 цм. Најобилније снежне падавине очекују се на планинама јужне, југозападне и источне Србије где би до понедељка локално пало и до пола метра снега. У току вечери умерен до јак снег почеће да пада и у Београду и до понедељка би пало 10 до 20 центимтара снега. Најмање снега очекује се у Војводини, тако да би пало углавном од 5 до 10 цм, а на северу Војводине би највише остало суво, па када буде почео да пада снег, он неће бити обилан и формирао би се тек незнатни снежни покривач – наводи он.

„Ледени дани“

Он наводи и да се снег у Србији повремено очекује до четвртка, али се не очекује значајније повећање снежног покривача.

– Крајем следеће седмице очекује се стабилније и углавном суво време, а услед прилива веома хладне ваздушне масе са североистока, наредног викенда очекују се и ледени дани. Минимална јутарња температура биће и испод -10°Ц, а максималне дневне неће прећи 0°Ц и остаће у благом “минусу“ – каже Ђурић.

Возачи, опрез!

Из Путева Србије возачима саветују да поштују ограничења брзине, да возе пажљиво, као и да користе зимске гуме и прилагоде брзину кретања зимским условима на путу.

На путу Божевац – Петровац на Млави, Кнежица, насеље Рановац, од 16.децембра саобраћај се одвија једном саобраћајном траком, наизменичним пропуштањем возила, због урушавања косине и дела коловозне конструкције у саобраћајној траци у смеру Божевац-Петровац на Млави.

На путу Младеновац – Селтерс Бања, од 6. новембра обустављен је саобраћај за све категорије возила на надвожњаку преко пруге а алтернативни путни правац је обилазница, државни пут И Б реда број 25.

На путу Бољевци – Обреновац, због радова на санацији коловоза до 31.марта на снази је обустава саобраћаја а алтернативни путни правац из Обреновца је ауто-пут Милош Велики, док из правца Бољевца нема алтернативног путног правца.

На мосту код Титела преко Тисе, саобраћај се регулише привременом саобраћајном сигнализацијом и од 30. новембра прошле године се одвија само средином моста уз наизменично пропуштање возила.

У саопштењу Путева Србије се наводи да на наплатним станицама на ауто-путевима нема задржавања возила а према најновијим информацијама Управе граничне полиције на граничним прелазима Градина, Келебија и Батровци теретна возила се на излазу задржавају око два сата, док на осталим граничним прелазима нема дужих задржавања.

Извор: Блиц