Србија

Хорор! ПОСЛЕ ХАПШЕЊА МИКЕ АЛЕКСИЋА ОТВОРЕНА ПАНДОРИНА КУТИЈА: Србијом хара 450 предатора!

Случај редитеља Мирослава Мике Алексића, осумњиченог да је годинама силовао и сексуално узнемиравао ђаке у својој школи глуме „Ствар срца“, није усамљен. Сведочења младих глумица Милене Радуловић (25) и Иве Илинчић (24) о језивим детаљима сексуалног злостављања и манипулисања и док су биле малолетне охрабрило је бројне жртве и отворило Пандорину кутију тог насиља у готово свим сферама друштва.

Како сазнаје Српски телеграф, основано се сумња да око 450 сексуалних предатора и педофила вреба из разних државних институција широм Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Силоватеља, сексуалних психопата, педофила има у свим порама друштва – међу професорима, лекарима, музичарима, политичарима… како у престоници тако и по мањим срединама у унутрашњости.

– Случај Алексића само је врх леденог брега. Јавна је тајна да у готово свим професијама може бити утицајних и моћних који положај злоупотребљавају за сексуално напаствовање. Основано се процењује да има око 500 предатора по разноразним институцијама. Попут Алексића. Педофили, силоватељи манипулативно увуку жртву у зачарани круг. Жртва ћути из страха, стида, наметнутог осећаја кривице, а насилници тиме могу још да условљавају њихово школовање, пословни ангажман, напредовање. Као што се прича да је Микина школа била улазница за ФДУ, сигурна препорука за добијање улога у неким продуцентским кућама – прича извор Српског телеграфа.

Исти принцип примењује се и у државним институцијама – разним агенцијама, фондовима, јавним предузећима, болницама, школама, али и у академској заједници, модној индустрији, медијима… О томе сведочи низ примера, а охрабрена сведочењима младих глумица о сексуалном злостављању у Микиној школи, о насиљу и психичкој тортури у уметничким круговима проговорила је и вођа виоле Београдске филхармоније Ивана Узелац.

– До сада се није баш ажурно поступало по таквим пријавама. А таква дела су тешко доказива ако протекне доста времена, материјални трагови се губе, сведоцима бледе сећања… Коначно, казне за силоватеље и педофиле годинама су у Србији биле ближе законском минимуму него максимуму. Од сада ће, очекује се, бити другачије – наводи наш саговорник.

ПРИЈАВИТЕ ОДМАХ

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић нада се да ће случај Мике Алексића, због одјека јавности и очекиваног судског спора, коначно бити порука осталим педофилима и силоватељима да је дошао крај њиховом бахаћењу и иживљавању над децом и женама

Тога има свугде, у свим институцијама, професијама. Има их више стотина. Више је жртава него што је пријављених педофила, силоватеља. Већина њих се крије. Сви ми знамо, годинама слушамо приче о манипулаторима у школама, удружењима, организацијама, факултетима, на послу – било да је то киоск или компанија. Малтене су у вицеве прерасле такве приче о лекарима и медицинским сестрама. А није шала да неко користи моћ и утицај за напаствовање, силовање, уцењивање жена, деце која после ћуте из страха да их околина неће разумети и подржати – објашњава она за Српски телеграф.

И докторка Даница Грујичић поручује да случај злостављања у Алексићевој школи глуме, нажалост, није усамљен и да „у друштву постоји много манипуланата који управљају животима младих људи“.

Упитана да ли и у медицинским круговима постоје овакви случајеви, Грујичићева је одговорила потврдно. Истакла је да увек мора да постоји интеракција између деце, родитеља, васпитача и подржала иницијативу да се злостављање пријави одмах.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс