Србија

ХОРОР ПРИЧЕ ИЗ МИКИНЕ (М)УЧИОНИЦЕ: Извео ме пред целу групу и рекао БИРАЈ

После јавног иступа пет девојака на челу са реномираном младом глумицом Миленом Радуловић, која је у исповести за „Блиц“ испричала да ју је, кад је имала 17 година, силовао чувени наставник глуме Мирослав Мика Алексић (68), огласили су се многи бивши ученици ове школе са својим искуствима у Микиној (м)учионици.

Редитељка Маја Малетковић: „Питане смо да ли се ј****о“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Редитељка Маја Малетковић је објавила да се у Микиној школи глуме суочавала са непријатним интимним питањима, на које је, као и остале девојчице из групе, морала да даје искрене одговоре свом тадашњем учитељу.

– Питања попут „да ли се ј****а“ и „како највише волимо да се ј****о“ нису била реткост. Док као дете проживљаваш такве ствари, да би преживео немаш избора него да потиснеш или нормализујеш то што ти се дешава, јер он је себе у систему у којем смо били поставио као догму. Даље, не само девојкама, већ свима, нормализовао је ауторитативно-злостављачку улогу „вође“, нормализовао индоктринациони, психолошко-емотивно-злостављачки модус комуникације као једини валидан током часова (слање на умивање ако кажеш нешто с чиме се не скаже, или не урадиш задатак нпр). Желела бих да се осврнем на коментаре типа „сад су нашле да проговоре“ и „шта су до сад чекале“. Прво, нажалост, зле и незаконите радње тог човека су трајале и пре, а и после случаја о којем је Милена храбро проговорила. Друго, када си дете у таквој ситуацији, да би преживео, потиснеш то у себи, јер је бол превелики. Финално, препаметне девојке и жене које су кроз насиље и силовања пролазиле нису саме и врло паметно и тактички су кроз време припремале случај да би једном за свагда стале на пут том психопати – навела је Маја Малетковић.

Манекенка Ивана Станковић: Злостављао ме је психички

Наша чувена манекенка Ивана Станковић каже да је преживела психичко злостављање од стране Алексића. Када му је рекла да префефира манекенство више од глуме, поручио јој је да је “рано кренула грудима кроз живот”.

– Он је на мене оставио трауматично исксуство психички, иако сам ја одувек била јака особа. Умела сам да одбрусим од малена, али после његових речи сам занемела. То ме је сломило и дуго сам после себи замерала што му нисам рекла у лице све што имам – навела је Ивана Станковић.

Када је отишла код Мике на аудицију ту је било преко 300 деце и била је поносна што је примљена, јер су ту углавном била деца чувених редитеља, продуцената и режисера.

– Било је ту психичких и вербалних напада. Инсиситирало се на стварима које су корисне, али на погрешан начин. Није било у реду називати слоницом девојку која је буцкаста. Говорио је: “Слонице, кад мислиш да смршаш?!” – присећа се Ивана Станковић.

У школу је ишла три године, док је није својевољно напустила кад је добила ултиматум од Мике.

– Упоредо сам ишла у школу за манекенство и Мика је то сазнао. Онда ме извео пред целом групом и рекао: “Мораш да бираш између групе и манекенства”. Ја сам изабрала манекенство, а он ми је поручио: “Завршила си са групом!” Кад смо излазили напоље наставио је: “Морам да ти кажем да си ме разочарала, рано си кренула грудима кроз живот.“ Обично на безобразлук делујем добро, али тад сам занемела и те речи су мене пратиле дуго – испричала је Ивана Станковић за „Блиц“.

Глумац Бане Јевтић: Био сам несрећан

Глумац Бане Јевтић је признао да је био несрећан због строгих правила у групи Мике Алексића, али да није смео да каже родитељима.

– Укратко, моја подршка Милени. Ја сам био код Мике у групи и нисам мојима прво смео, а онда хтео да кажем која су тамо правила и колико сам несрећан. Деци се не верује. Родитељи у великом броју не познају своју децу. Плус то су фригилне године кад мислиш да тако мора. Ко је код куће добро прошао кад оцрни учитеља? Нико! Нарочито кад је учитељ најпознатији у граду. Ја сам побегао оданде захваљујући само мојој прпошности коју сам узгајао, али не смем да замислим колико је током деценија измучене деце оданде отишло – испричао је Бане Јевтић.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ruže i krv (@banejevtic)

Јелена Ђуровић, филмска критичарка: Постојала је доза страха и садизма

Јелена Ђуровић, филмска критичарка, уредница портала АгитПоп, каже да је код Мике Алексића постајала је доза страха, садистичног понашања и приступа који није био нормалан.

– Његову школу, која је тада била у склопу Радио Беогада, похађала сам пре 40 година, између своје седме и девете године. Увек су издавајана деца на које је често викао и свашта им говорио, док су, с друге стране, деца јавних личности и државних функционера била поштеђена ма шта урадила – каже Јелена Ђуровић.

Posted by Jelena Djurovic on Четвртак, 31. децембар 2020.

 

Није хтела да трпи Микино „тренирање строгоће“ и „његово урлање“.

– Више се и не сећам шта је био повод, вероватно нека баналност, када ми је рекао да устанем и почео да урла. Онда ми је рекао да одем да се умијем, ја сам покупила ствари и изашла, више се никада нисам вратила. Нисам желела да будем глумица, а нека друга деца су то трпела јер је у то време то била једина академија на којој се учила глума и нису имали избора ако су желели да им глума буде пут – испричала је Јелена Ђуровић.

Глумица Ђурђина Радић: 60 евра да ти неко каже да си глуп, дебил, дебео и лењ

Глумица Ђурђина Радић, која је на часове глуме код Алексића ишла скоро седам година, каже да није ни слутила шта се дешавало у тим просторијама.

– Мало је рећи да сам и даље потпуно шокирана и да и даље не могу да схватим како се то дешавало испред нашег носа. Код Мике сам ишла седам година, спорадично додуше, јер некад нисмо имали новца за те часове. А и реално, веома је упитно колико је квалитетно утрошено време да после школе плаћаш 60 евра да ти неко говори да си глуп, да си дебил, да си дебео, и лењ и притом да урла ко из мозга док ти све то говори. Све је то наравно лепо упаковано, „то је врхунска педагогија и Микин метод“. Али као мали немаш појма. Хоћеш да родитељи буду срећни. Сви су поносни јер си изабран код Мике, Микино дете, као да је божија светлост на тебе пала – навела је Ђурђина Радић.

Постојале су Микине личне заповести, „које су биле презентоване као божије“, које су деца морала да знају.

– У једној од заповести каже „само Мика влада“ и „када ме лажете не лажете ви мене, него лажете себе“. Што сад, кад погледам кроз ову призму, буквално хоћу да урлам од беса. Али кад си мали све то прихватиш без питања… Мислиш, ваљда одрасла особа и твој учитељ зна најбоље за тебе. И почнеш да га готивиш. Јесте строг, чак некад и не знаш зашто виче на тебе, стално си као на јајима око њега, али живиш за моменте кад је добро расположен, па почнеш себи да правдаш тај страх који осећаш сваки пут кад идеш на час. И зато кад те Мика нешто похвали, па човече, то је као да си упао у казан ендорфина! Често ми се повраћало кад бих кренула на час, јер сам знала шта би ме чекало, увреде и вриска од које се после питаш зашто постојиш уопште, или ако имаш среће, форе зезање и добар рад. Од те неизвесности сам хтела да полудим. Али кад си мали и причаш то другима сви мисле да си размажен и кењкав – навела је Ђурђина Радић.

Извор: Блиц