Србија

Изјава Томе Филе шокирала Србију! Знам Мику, ако је вређао децу питајте родитеље што су то допуштали

Тома Фила (Фото: Јутјуб)

Фила објашњавао у којим ситуацијама адвокати одустају од одбране оптуженог, али указао и да треба сагледати „другу страну приче“

Адвокати Немања Јоловић и Зденко Томановић отказали су пуномоћје професору глуме Мирославу Мики Алексићу, који је оптужен за силовање и недозвољене полне радње над ученицама његове школе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наш познати адвокат Тома Фила објаснио је у којим ситуацијама адвокати одустају од одбране оптуженог, што је он лићно учинио два пута, оба пута због силовања.

– Немања Јоловић је мој пријатељ, а Зденко Томановић такође је врло успешан адвокат, бранио је Милошевића и Мишковића, то су људи који не би тек тако одустали од одбране. Код нас по кодексу професионалне етике, баш као и код лекара, није дозвољено да бирамо случај, морамо свакога да бранимо. Два пута сам одустао, једном када је човек силовао, убио и запалио девојчицу од пет година, а други пут када је оптужени силовао мајку, сломио јој ребра и руке. У случају Алексића ради се о томе да су адвокати увидели да су оштећени њихови пријатељи, иначе не би одбили случај – објаснио је Фила и додао:

– Сви случајеви у којима дође до сексуалних деликата су најодвратнији, гледао сам да што мање браним такве људе, али морамо то да радимо.

Фила је коментарисао и колико је тешко доказати силовање после много година:

– У својој пракси имам доста ослобађајућих пресуда где су утврђени разни мотиви за такве злочине. На путу смо да променимо Устав да би се ојачала судска власт, Европска комисија је ставила велике примедбе на то. Најлакше је утврдити силовање одмах када су присутни трагови насиља јер је за силовање потребно да се пружи отпор. Постоји, по мени сулуда, прича да тај отпор мора бити перманентан јер то може жени да се допадне. Отпор се обично слама силом или претњом да ће се напасти на живот. Много је тешко доказати силовање са протоком времена и зато апелујем да се починиоци одмах пријаве – рекао је Фила.

О начину на који се учитељ глуме опходио према својим ученицима и психички их злостављао, Фила је указао да треба погледати и „другу страну приче“:

– Хајде да погледамо другу причу. Ако их је вређао питајте родитеље што су то допуштали. Не знам како бих дозволио да ми неко дете назива будалом, дај Боже да бих се онда зауставио на речима. Много је шира слика, знам да је то угледна школа ја њега (Мику) познајем, био сам и на Аркановој свадби. Вређају и Бату Миладиновића, умро је човек одавно. Не знам шта је тачно, али суд мора да утврди кривични значај целог случаја. Увреда детета у кривичном смислу не значи ништа – испричао је адвокат.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/ Блиц