Србија

Језиво упозорење! Доктор Јанковић: МОГУЋЕ ЈЕ РАСПЛАМСАВАЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ, НИСМО ЗА ПОПУШТАЊЕ МЕРА! Ево шта следи!

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић рекао је за РТС да свака седница Кризног штаба служи да се анализира епидемијска ситуаиција, па се тек онда дају предлози мера. Због тога истиче да би он кориговао атмосферу у којој на свакој седници морају да буду донете неке мере

Срђа Јанковић пред сутрашњу седницу кризног штаба наводи за РТС да је циљ да се анализира ситуација, па ће се тек онда видети да ли је потребно нешто мењати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додаје да епидемиолози и он као имунолог неће заговарати попуштање мера, јер и даље постоји потенцијал да се епидемија распламса, и даље су високи бројеви заражених, болнице се нису испразниле а и даље постоји значај број преминулих на сневном нивоу.

Како је рекао, увек се пред седницу Кризног штаба спекулише да ли ће нека мера бити промењена, али о томе је тешко говорити пре него што се анализира ситуација.

„Имамо мере које су на снази, битно је да их поштујемо, ако буде промена, јавност ће бити обавештена“, поручио је Јанковић.

Каже да је свестан да су неке мере тешке за привреду, али да су људски животи најважнији, а не сме се занемарити ни економски ефекат обољевања и умирања.

„Нама је циљ као лекарима да бринемо о здрављу, што не значи да не постоји други легитимни начин размишљања“, рекао је Јанковић.

Потребна што ефикаснија имунизација

Говорећи о процесу имунизације, Јанковић је истакао да је потребно да то буде што ефикасније.

Каже да је једина за сада пронађена вероватна разлика новог подтипа вируса у односу на старе то што се брже шири с особе на особу.

Додаје да нема доказа теже клиничке слике, али да то онда аутоматски значи и већи број заражених у ризичним групама.

Јанковић поручује да, колико год се уздали у вакцине, спречавање контаката и маске су и даље кључ, јер болест спречавамо тако што спречавамо заражавање.

Коју би вакцину Јанковић препоручио

Како је рекао, све вакцине које су одобрене су проверене и испитивања су показала да су делотворне, а видеће се да ли постоји разлика у нијансама.

На питање коју би он вакцину препоручио рекао је ону која је на располагању и која је прошла истраживања.

Када је реч о кардиоваскуларним обољењима и хроничним болестима, Јанковић је рекао да то могу да буду фактори опреза, али не и контраиндикације.

Рекао је да се људи пре вакцинације консултују са лекарима, али да мисли да би већина оних који имају та стања требало да се вакцинишу јер је ризик саме болести ковида 19 за такве пацијенте мнгоо већи него ризик вакцине.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС