Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ЕКСПЕРТА: Косово једно од највећих жаришта Европе у 2021. години! Ево шта следи!

Фото: Јутјуб

МУЛТИПОЛАРНОСТ ће на глобалном нивоу и у следећој години наставити да доноси нове кризе, а геополитички једно од највећих жаришта у Европи у 2021. остаће Косово и Метохија, оценио је професор Факултета за дипломатију и безбедност Душан Пророковић.

– Тзв. Косово је засновано на неправу. Оно је устројено да буде нестабилно, да буде стални извор некаквих тензија, а то се може решити само елиминацијом узрока, ликвидацијом те лажне државе – сматра Пророковић и додаје да је о томе илузорно говорити зато што на Западу не постоји спремност да се тако нешто предузме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додаје да ће Србија морати да настави да регулише те односе на неком техничком и оперативном нивоу који није политичког карактера и yз констатацију да није сигуран да ће то задовољити косовске Албанце и њихове западне спонзоре, истиче да да другог оквира за одржавање тренутног нивоа стабилности нема.

Према његовим речима, једно време се мислило да се тај проблем може превазићи чланством у ЕУ, али да се сада види да ни од тог потенцијалног чланства у ЕУ нема помоћи тако да, сматра, треба тражити нове модалитете сарадње и одржавати их што је дуже могуће.

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Пророковић оцењује да никоме није у интересу да се тај дијалог прекине и додаје да ЕУ мора да симулира да неки дијалог постоји.

Они су посвећени решавању тог проблема, а то решење је за њих – да Србија призна лажну државу Косово, каже Пророковић.

Што се САД тиче, додаје, њима такође одговара да се настави дијалог из разлога што мисле да ће у овој или будућој српској влади преломити неког од лидера да потпише коначно тај папир и пусти такозвану државу Косово у УН.

И Русима одговара наставак преговора јер они посматрају цео тај процес као незавршен док преговори трају, каже Пророковић и додаје да су Београд и Приштина принуђени да у томе учествују чак и када не би имали конкретне разлоге.

– Не видим да било ко жели отворено те преговоре да прекине и у том контексту они ће вероватно наставити да таљигају. Биће их, не треба очекивати неке велике резултате, а једино што може узроковати прекид јесу неке оштре унутрашње кризе као што је ова у Приштини са падом Владе – каже Пророковић.

Међутим, додаје, избори сами по себи не могу да прекину преговоре, али преговоре може да прекине радикализација унутрашње ситуације до које може доћи након избора.

Када је реч о притисцима на Србију, Пророковић каже да их је било и да ће их бити, али да су у овом тренутку много мањи него што су били пре 10 година, а неупоредиви са периодом од пре 20 година.

– Притисци су некада били јачи са истока, него са запада, а сада живимо у историјској фази када су притисци са Запада много јачи,него што је утицај Кине, Русије или Турске – каже он.

Дугорочно, једини одговор на те притиске је јачање институција, наводи Пророковић и додаје да „смо исувише мали да бисмо се бавили континенталним, а камоли глобалним питањима“.

Треба препознати одређене трендове, процесе и онда усклађивати своје интересе са тим“, наводи.

Када су у питању кризе на глобалном нивоу, Пророковић подсећа да је до ескалација криза 2020. године дошло у Белорусији, затим на Нагорно – Карабаху, а и Молдавија се спомиње као пример за сучељавање с једне стране Кине и Русије и са друге стране САД.

– Имамо и неколико геополитичких жаришта на Балкану тако да за претпоставити је да оно што смо виђали претходних година ће се наставити не само наредне, већ у наредним годинама – каже Пророковић.

Додаје да поред Косова и БиХ поново спомиње као тема која ће доћи на ред међународне заједнице, али сматра да је тамо конфликтни потенцијал много мањи него на Космету.

Пророковић каже да постоји и много отворених питања у Северној Македонији која се заобилази у извештајима западних агенција и то, како каже, зато што је та земља ушла у НАТО.

– Али, потенцијала за унутрашњу дестабилизацију има – примећује Пророковић и додаје да је и у Црној Гори крхка безбедносна ситуација, као и да у тој земљи има унутрашњих потреса који су индуковани покушајем Мила Ђукановића да наметне Закон о слободи вероисповести.

– У региону имамо изворишта потенцијалне нестабилности, али ја не видим да у овом тренутку било коме од међународних фактора одговара да ту нестабилност појачава и да нас уведе у неку нову фазу јер много тога је на дневном реду када говоримо о сучељавању великих сила, а Балкан није међу приоритетима и надам се да ће тако и остати – наводи Пророковић.

Наводи да је потребно да сви у региону одржавају ситуацију стабилном или је макар таквом приказују, а не да се „гурају“ на дневни ред међунаордних тема јер како се буде радикализовао однос између кључних актера међународних односа тако ће и они нас стављати пред све непријатније изборе.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг