Србија

Језиво упозорење! НЕМЦИ ИМАЈУ НОВИ ПЛАН КАКО ДА УКРОТЕ СРБИЈУ! Ево о чему је реч!

Немачка сматра да би Србија требало да призна тзв Косово у постојећим границама и после избора ће подржати лидера Самоопредељења Аљбина Куртија.

Разлог за то је што се он уклапа у њихове интересе, сматра познавалац међународних односа и дипломата Зоран Миливојевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Куртијева платформа одговара структурама које немају разумевања за дуге преговоре и за тражење решења која би подразумевала довођење у питање независности Косова. То је политика која се залаже за решење на основу тзв. реалности, на основу признања независности Косова и нових граница на овим просторима, укључујући Србију без Косова“, рекао је Миливојевић за Косово онлајн.

Он сматра да је то немачки став и да у тим оквирима треба очекивати и даљи развој дијалога.

„То је оно што је Ангела Меркел рекла кад је била последњи пут у посети Београду, за време Бориса Тадића. Била је идеја да се прво паралелне институције отклоне, па је то решено Бриселским споразумом. Потпуно је јасно да центрима моћи на Западу одговара такав приступ. Косовска државност није потврђена 12 година, и то је проблем. Немачка сматра да то треба решити, да би требало признати независност и да се та прича заврши“, оценио је он.

Миливојевић наводи да се од администрације новог америчког председника Џоа Бајдена може очекивати да се прикључи Бриселу, односно да отклони све сметње које су постојале на релацији Вашингтон – Берлин.

„Оно што је била улога Гренела и став администрације да Американци наступају прагматично, да траже решења која иду у прилог става Србије да не разговарамо о статусним питањима него о амбијенту, мислим да то отпада. Вашингтон ће се приклонити и дати зелено светло ЕУ и немачкој линији да о томе преговара на директан начин, у смислу интереса који има већина у ЕУ – да Србија призна Косово“, рекао је Миливојевић.

Он каже да је очигледно да ће у наредном периоду Немачка имати главну реч уз подршку САД и то на начин како је то било у претходном мандату Барака Обаме, с тим што ће сада бити енергичнији да се дође до решења.

„Курти се уклапа у ту причу. Реалност је да Куртијева странка најбоље стоји и сасвим је извесно да ће осварити најбољи резултат на изборима. Курти није из прве гарнитуре ОВК. Он је пуштен из затвора након октобарских промена у Србији, и на њега Запад гледа као неког ко би могао да буде носилац нове политике, без ОВК и ратне гарнитуре“, указао је Миливојевић.

Пројекције су, како наводи, да би након избора, Курти могао да постане премијер.

„Ако Запад има тај интерес, наћи ће му партнера за прављење коалиције након избора. Наћи ће они варијанту ако треба и за велику коалицију. То пре свега од њих зависи, а не од Приштине. На основу резултата ће скоцкати екипу која одговара и која ће после бити послушна и у функцији њихових интереса. Могу са Хоџајем да направе комбинацију. Можда неће ДСК, Мустафа и Хоти, али увек може да се намакне нека коалиција са Пацолијем, са три-четири посланика. Јер је њима у интересу да имају колико толико стабилну владу и да онда уђу у реализацију стратешког циља“, сматра Миливојевић.

Он је указао да како год да буде, након избора Србију чека притисак да призна независност Косова и нове границе.

 

Извор: Танјуг