loading...
Свет

Колективна оставка – пала влада!

Влада холандског премијера Марка Рутеа колективно је поднела оставку због извештаја који је терети за лоше управљање субвенцијама за бригу о деци.

То је хиљаде породица одвело у финансијску пропаст, преноси национална телевизија НОС.

Руте ће касније данас о тој одлуци обавестити краља Вилема-Александера и одржати конференцију за новинаре, преноси Ројтерс.

То је трећи пут да је кабинет Рутеа пао због афере о додацима за бригу о деци, два месеца пре избора за доњи дом парламента.

Парламентарна истрага закључила је прошлог месеца да је учињена невиђена неправда недужним породицама, које су биле присиљене да врате десетине хиљада евра додељених субвенција, што је довело до незапослености, банкрота или развода, пренео је раније Гардијан.

Руте, који се налази на функцији од 2010. године, рекао је крајем прошлог месеца да је афера, која се протеже готово током читаве протекле деценије, била срамотна.

Отприлике 10.000 породица добило је накнаду у износу од најмање 30.000 евра.

Породице су ове недеље подигле оптужнице против петорице политичара, укључујући министра финансија Вопкеа Хоекстре и министра економије Ерика Виебеса, због њихове улоге у лошем управљању субвенцијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

loading...