Србија

КОЛИКО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ? Огласио се доктор Јанковић и открио све!

Очекујем да ће имунитет од вакцине против корона вируса трајати бар неколико година, изјавио је имунолог и члан Кризног штаба др Срђа Јанковић.

Он је рекао данас након имунизације здравствених радника у дечијој универзитетској клиници „Тиршова“ да се још поуздано не зна колико ће трајати имунитет од вакцине, али да он очекује да ће то бити неколико година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не знамо колико ће трајати заштита. Према прелиминарним подацима заштита ће трајати више месеци, ако не и година. Минимум је шест месеци. Ја лично очекујем да ће трајати много дуже од тога. Неколико година најмање – рекао је он.

На питање да ли вакцину треба да приме и они који су прележали корона вирус, др Јанковић је кратко рекао да треба и образложио своје мишљење.

– Зато што знамо да у ретким случајевима особа може да оболи поново. Наравно, потребан је размак не мањи од месец дана, пожељно је бар 2-3 месеца од оздрављења да не би вакцина била третирана од имунског система као део инфекције, али ван тога нема никаквог ризика. Па чак и ако нема смиптома и дијагноза није постављена, никакв ризик од вакцине не постоји. Само та вакцина онда неће помоћи ни одмоћи. Али чим особа оздрави, има смисла да прими вакцину – објаснио је Јанковић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс