Србија

КРИЗНИ ШТАБ ДОНЕО ОДЛУКУ: Ево које мере остају на снази

Податак да је Грчка увела ковид пасош није тачан. Они су отворена заједница и морају да рачунају на остали део света и ако уводе ограничење, доводе у питање економија, казао је епидемиолог Бранислав Тиородоровић на конференцији за медије.

Конференција за штампу Кризног штаба се одржава након седнице на којој се интензивно расправљало о новим мерама и попуштању постојећих. Епидемиолог је потврдио да мере остају на снази.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми смо се посветили процени епидемиолошке ситуације, има тенденције ка побољшању, али мањи број умрлих, тестираних хоспитализованих не значи да смо у контролисаној ситуацији далеко смо од тога – Казао је епидемиолог.

– Нема застоја у испоруци Фајзерове вакцине. Приоритет су они који су примили прву дозу и сада треба тек да приме другу – навео је епидемиолог и додао да се за вакцинацију до сада пријавило око пола милиона људи у нашој земљи.

– Треба да обезбедимо и већу количину и за оне који изажавају интересовање за ту вакцину – рекао је он.

ЕУ усаглашава одлуку о ПЦР тестирању

Додао је да ли ће неко увести ПЦР то зависи појединачно од држава, али да се у ЕУ то усаглашава.

– Ми о томе нисмо разговарали данас, радили смо процену епидемиолошке ситуације. Делује са тенденцијом побољшања, али ситуација није контролисана. На овим мерама инсистирамо, без било каквог одвајања или другог става. Треба очувати ову ситуацију – нагласио је Тиодоровић.

Доктор Срђа Јанковић очекује да ће све вакцине које имају доказе о безбедности бити регистроване по истим критеријумима.

– Апсолутна контраиндикација за вакцинисање је доказана алергија на неки састав вакцине, или на претходну дозу. Све друго нису апсолутне контраиндикације него мере опреза – објаснио је др Јанковић.

И док су лекари изричити да све епидемиолошке мере морају остати на снази, економски део овог тела нада се да би већ након данашњег заседања могло доћи до попуштања.

Иако су бројке у паду, а све већи број грађана се вакцинише из дана у дан, стручњаци наглашавају да се наша земља и даље налази у нестабилној епидемиолошкој ситуацији, болнице су и даље пуне, прети нам и нови сој вируса који се брже шири, и свако опуштање грађана у тој ситуацији могло би поново да нас доведе у неповољан положај.

Извор: Блиц