Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ! Хитно се огласио доктор Кон: Ево шта нас очекује после Божића!

Да ли ћемо имати још један пик, или смиривање, зависи искључиво од тога како смо се понашали током празника, дочека Нове године, али и како ћемо се понашати током прославе Божића, истичу наши лекари.

Иако нисмо имали забрану кретања, кафићи, ресторани, као и сви остали остали угоститељски објјекти нису били отворени за славља и окупљања, а то нам улива наду да смо „добро прошли“, иако је спорадичних окупљања свакако било.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић изјавио је за „Блиц“ да се плаши празника, односно окупљања. Од тога директно зависи да ли ћемо имати још један пик, а који се може очекивати крајем јанура, али и током фебрура.

– Бојим се празника и окупљања. Свако верује да када испраћа стару годину да одбацује и сав терет са леђа и окреће се некој лепшој будућности и онда „мора“ да то прослави. Добро, то је лепо размишљање, али није време за журке и забаве, окупљања – упозорио је пре последњих дана старе, 2020. године, за коју не желимо да нам се икада више нешто слично понови.

Али, ту је и Божић, велики празник. Да ли можемо ове године да их прославимо тако што ћемо бити тамо где нас неће бити пуно, где ћемо поштовати све мере, где ћемо моћи у исто време да будемо и весели и одговорни?

Могући пик крајем овог месеца

– Могу да разумем да су погођени угоститељи, да ја за њих све то страшан удар, све разумем, али знајте да ми дневно за једног болесника потрошимо 1.000 евра на терапију. Ако сада будемо одговорни, онда ће следећа година бити како треба, ако не, ово ће трајати месецима – истакао је он.

У том случају, како наглашава, пик нас очекује након празника, који би почео крајем јануара, а замах би узео маха негде у фебруару.

Др Кон: У Београду већ имамо благи пораст

Његов колега, епидемиолог И члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је данас гостујући на ТВ Хепи, такође је рекао да се може очекивати да после Божића дође до пораста.

– Ја мислим да је и сам дочек Нове године, то јест, то што га није било у организованом смислу, знатно успорило овај вирус. Ту нема дилеме. Било је мало опуштања током неких лепих дана. Може се очекивати да после Божића дође до неког благог пораста, мада је у Београду већ настао тај благи пораст, види се да бројке опет мало расту – изјаво је данас др Кон.

Према његовим речима, не може се очекивати да ће „кривуља“ драстично да падне, „јер ми нисмо имали тотално затварање“, а то је једини начин да тако драстично падне.

„Хтели смо затварање од 18. децембра до 3. јануара“

– Таква је одлука донета, нисмо имали ограничење кретања. Укупно гледано, са ове дистанце, мислим да је то рационала одлука, иако је то медицински део Кризног штаба предлагао још 13. децембра, за период од 18. до 3. јануара. Неки мисле да то није ни поменуто, а давали су исте предлоге. Јасно је да су ове мере резултат деловања медицинског и економско-политичког дела Кризног штаба – рекао је др Кон јуторс.

Он је и пре неколико дана истакао да треба очекивати да ситуација буде боља из дана у дан али и да ћемо осетити последице већих окупљања и шетњи, посебно у Београду, после Божића.

Какви нам месеци следе

Иако лекари свакога дана апелују да се празници прослављају само у кругу породице, да се ове године удзржимо свих окупљања, ипак део грађана искористио је лепо време за шетњу, дружење… Да ли ће нас то коштати, видећемо за неколико дана.

На питање “Блица”, какви месеци нам следе, епидемиолог Тиодоровић каже, да све зависи од нашег понашања.

– Вакцинација је почела, она ће напредовати све више, али маске ћемо морати да носимо и док траје вакцинација. Ми имамо људе који не смеју да приме вакцину, који су алергични на неки њен састојак. Нећемо моћи све људе да вакцинишемо из тог разлога, друга ствар је, иду две дозе. После прве дозе развије се 50 одсто имунитета, после друге дозе преко 90 одсто рекао је професор Тиодоровић у инервјуу за “Блиц”.

О томе је данас причао и др Кон.

Мера ћемо морати да се држимо до најраније септембра

– Чињеница је да је све већи број људи имун. Надам се да ће вакцина почети „енергичније“ да пристиже, а да ћемо ми брти врло брзи у њеном коришћењу. Морамо да будемо припремљени за ефективно спровођење имунизације. Чуо сам да ће да се праве недељни планови имунизације, што је врло добро – реако је Кон.

Ипак, ако сте мислили да ћемо ускро само једноставно да скинемо маске и наставимо нормално да живимо, као да се 2020. није ни десила… варате се.

– И на лето ћемо морати да се придржавамо свега, јер ако приме две дозе у размаку од 21 дан, а након друге дозе у најмањем случају опет треба 21 дан, дакле, потребно је месец и по до два да се створи заштитни ниво имунитета. Може се рећи да ћемо негде до септембра, октобра бити у ситуацији да се држимо мера – рекао је професор Тиодоровић у инервјуу за “Блиц”.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс