Србија

Медији преносе! НОВА ПРАВИЛА ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ ВОЗИЛА У СРБИЈИ: Ко не испуни те стандарде, неће моћи да га региструје!

Како сазнајемо, у Србији ће од јула важити нова правила по којима неће моћи да се региструју возила по без катализатора или ДПФ филтера, делова издувног система који смањују емисију штетних гасова.

Србија је још 2018. године усвојила строжа правила за технички преглед која подразумевају мерење емисије издувних гасова, као и исправност система за издувне гасове, али је почетак примене одложила до јула 2021. године. То значи да ће возила морати да испуне стандарде за издувне гасове из фабричке спецификације, као и да имају све делове система за одвођење и регулисање издувних гасова, као што су катализатори и ДПФ филтери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Просечна старост близу 2,2 милиона возила у Србији је око 17 година, али нема званичних процена колико возила неће моћи да испуни нова правила, мада незваничне процене говоре да би тај број могао да буде од неколико стотина хиљада до чак милион.

Возила ће приликом техничког прегледа морати да испуне оно што је њихов произвођач прописао када их је произвео и то значи да ће морати да се испоштују стандарди од пре 15 година за возило које је тада произведено, преноси Нова економија.

Правилником о подели моторних и прикључних возила и техничкој исправности строжији стандарди важиће за сва возила која су у Србији први пут регистрована после 1. марта 2014. у односу на она регистрована пре овог датума, без обзира када су произведена.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Srbijadanas.com