Србија

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Председник и његова породица прислушкивани најмање 2 године – шта је полиција сазнала током испитивања

БИВША државна секретарка МУП Дијана Хркаловић, некадашњи начелник Службе за специјалне истражне методе (ССИМ) Управе криминалистичке полиције (УКП) Дејан Миленковић, познатији као Багзи, Срећко Лазић, некадашњи заменик начелника УКП…

Ово је само део од скоро 50 људи који су, како сазнају „Новости“, саслушани у предистрази нелегалног прислушкивања председника Србије Александра Вучића и чланова његове породице! Према нашим информацијама, опсежна и детаљна истрага о томе ко је, по чијем налогу и са којим циљем шпијунирао шефа државе приводи се крају, а већ су прикупљени бројни докази да су шеф државе и чланови његове породице били под незаконитим „мерама“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство унутрашњих послова јуче је потврдило да је по налогу Тужилаштва за организовани криминал, Радна група МУП, формирана решењем министра Александра Вулина, до сада саслушала велики број лица и прикупила доказе који указују на то да је Вучић прислушкиван.

Како се наводи у саопштењу МУП, обавештења примљена од лица за које се основано сумња да су повезани са случајем прислушкивања председника Вучића и чланова његове породице достављена су на даљу надлежност Тужилаштву за организовани криминал, а у складу са Законом о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције. Министар Александар Вулин је изјавио да је о досадашњим резултатима предистражног поступка детаљно упознао председника.

Према сазнањима „Новости“ у ову предистрагу била је укључена и Безбедносно-информативна агенција (БИА). Средином прошле недеље, истог дана, испитана је и Дијана Хркаловић, која је из МУП Србије отишла јуна 2019.

– Хркаловићева је у Сектору унутрашње контроле била неколико сати, али готово ни на једно питање није желела да говори. Најчешћи одговор је био: „Не знам“ и „Не сећам се“. Не само када је реч о прислушкивању, већ и о другим криминалним радњама – наводи добро обавештени извор нашег листа.

Иначе, предистрага носи ознаку најстроже службене тајне. Како су „Новости“ већ писале, на првом месту саслушани су припадници Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистичке полиције. У надлежности Службе, између осталог, јесте и спровођење електронског надзора. Истражне радње обавља Сектор унутрашње контроле МУП. Према доступним информацијама, ове незаконите радње одвијале су се најмање у последње две године, али и дуже.

Унутрашња контрола испитивала је и првог човека службе која је „организовала“ прислушкивање неких људи, који су били у контакту са председником Вучићем, а под плаштом наводних индиција да је реч о дилерима наркотика. Миленковић, Лазић, као и бројни други најближи сарадници Дијане Хркаловић, детаљно су причали о свему шта се дешавало.

Неки од њених најоданијих људи испричали су да су све радили по њеном усменом налогу, а да је током њеног шефовања у МУП било и прислушкивања мимо наредби суда.

– Постојали су захтеви за прислушкивање одређених особа за које нису постојала судска одобрења, а транскрипти тих тајно снимљених разговора ношени су Хркаловићевој на руке. Нема писаних трагова о томе, јер је она изричито наредила да се не заводе у званична документа, као што предвиђају полицијски прописи. Ипак, њени најоданији сарадници тврде да је тога било.

Иначе, део ових илегалних прислушкиваних разговора однет је председнику Вучићу. На тим дисковима нису само његови разговори, већ и чланова његове породице.

Божидар Спасић, бивши оперативац државне безбедности, указује, за „Новости“, на то да је јако важно то што се истрага о „покушају тихог државног удара“, како назива прислушкивање председника – приводи крају:

– Ово је један од највећих скандала у новијој историји наше земље и добро је што смо на прагу да и јавно буду разоткривени и налогодаваци и оперативци у овој нечувеној акцији која је претила да озбиљно уздрма не само уставни поредак Србије већ и да доведе до опасних безбедносних компликација. Последњу реч мора да каже суд, поготово о томе да ли је постојала завера, зашто су транскрипти прислушкиваних разговора похрањивани у посебне фасцикле… Овде је реч о веома тешком прекршају не само у унутрашњој хијерархији тајних и јавних служби, већ је дошло до кршења уставног поретка, с обзиром на то да ниједно прислушкивање не може да се врши без судског налога.

По Спасићу, осим казни за починиоце читава ова истрага, након судског епилога, мора да резултира и озбиљном реформом безбедносних служби.

РЕАКЦИЈА ЧИМ ВИДЕ БРОЈ

НЕУОБИЧАЈЕНО је и готово немогуће да неко прислушкује председника неке државе, каже Спасић:

– Да служба прислушкује свог председника, који је истовремено и шеф, односно командант свих безбедносних служби, готово је немогућа мисија. У истом тренутку када се у неком процесу мера, у транскрипту прислушкивања, појавио број телефона председника државе, цела акција је морала одмах да се обустави, да се сачини службена или оперативна белешка и да министар унутрашњих послова истог момента о томе обавести председника. А председник онда одлучује да ли ће се сагласити да се та мера која је била предузета настави или ће забранити даље прислушкивање и тражити неки други оперативни захват према лицима која се појављују у његовој комуникацији.

Спасић указује да је посебна брука прислушкивање чланова породице председника Вучића.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс