Србија

МИНИСТАР МАЛИ ОТКРИО: Ево када ће грађани моћи да се пријаве за новчану помоћ државе од 60 евра!

Грађани ће у другој половини априла моћи да се путем кол центра и сајта трезора Србије пријављују за помоћ државе од два пута по 30 евра, а за пензионере следи додатних 50 евра, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Он је гостујући на ТВ Прва рекао да ће пензинерима додатних 50 евра бити исплаћено у септембру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Навео је да ће за грађане бити довољно једно пријављивање и ко се пријави за 30 евра који се исплаћују у мају, неће морати да се пријављује за других 30 евра које следују у новембру, већ ће их добити аутоматски.

Када је реч о пензионерима, они неће морати да се пријављују уопште, јер, како је објаснио Мали, постоји уходан систем са Фондом ПИО око исплата најстаријима.

За помоћ неће морати да се пријављују ни корисници социјалне помоћи, а њих има око 150.000. и за њих постоје подаци и паре ће им бити исплаћене и без пријављивања.

На питање како одговара на поједине критике које говоре да помоћ треба дати само најугроженијима, Мали каже да су сви грађани били угрожени због пандемије.

– Хоћемо да покажемо солидарност и јединство, сматрамо да сви грађани треба да добију помоћ ако за то има могућности, а има – рекао је Мали.

Он је још најавио је и три пута по 50 одсто минималне зараде за сваког запосленог у микро, малим и средњим предузећима. Помоћ ће, подсетио је, добити и превозници.

Говорећи о великим предузећима, Мали је поручио да се раде озбиљне анализе. Оне су показале да код великих предузећа, 25 њих имала су пад већи од 70 одсто, а код малих предузећа више од 10.000 њих имало је такав пад.

– Зато се још размишља о помоћи великим предузећима – рекао је он.

Министар је истакао да би прошла година финансијски била најбоља у 30 година да није било пандемије корона вируса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Танјуг