Србија

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ: Могуће враћање обавезног служења војног рока

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да се озбиљно размишља о враћању служења војног рока.

Он је истакао да одлука о томе неће бити брзоплето донета, јер је важно да се чују сви аргументи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Хоћемо да у једној широкој јавној расправи, у разговору са грађанима и струком донесемо одлуку која ће гарантовати да Војска Србије има уредну попуну, да има резерву… Пажљиво ослушкујемо све аргументе“, рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Он је додао да би се са редовним служењем војног рока смањила потреба за ангажовањем професионалних војника, али и да треба размишљати где би војници били смештени и какву би обуку имали.

„Нажалост, до 2012. године ресурси, попут касарни, регрутних центара и центара за обуку су десетковани, зато морамо да размишљамо озбиљно, где ће војници бити смештени, какву ће обуку и опрему да имају, и да држава и Војска имају корист од тога“, рекао је Стефановић.

Поновио је да се озбиљно размишља о томе, али да ће одлука бити донета онда када буде била зрела и када се чују сви аргументи у консултацији са свим учесницима процеса, пре свега са Војском и Генералштабом.

„Србија војно неутрална“

Министар одбране Небојша Стефановић поновио је вечерас да је Србија војно неутрална, али да то не значи да не жели да сарађује.

Сви треба да прихвате чињеницу да је Србија независна суверена земља која своје одлуке жели да доноси сама.

„Важно је да то сви разумеју, а то не значи да не желимо да сарађујемо. Хоћемо да сарађујемо и кроз војне вежбе и кроз набавку опреме, али то радимо на начин да то буде најбоље за нашу земљу“, рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Он је додао да је важно и да Србија има јаку наменску индустрију и озбиљан процес развоја домаћег наоружања како би била што мање зависна од других.

Како каже, српски стручњаци раде на развоју нових оружја и оруђа који улазе у састав нашег наоружања, а важно је и да фабрике кажу шта могу да ремонтују од сложених система.

Министар је још једном захвалио председнику и Влади Србије зато што ће систем одбране, поред пет одсто редовног повећања плата, имати и додатних 10 одсто повећања, што је, како каже, веома значајно за стандард запослених у том систему.

„Брига о људима је суштинска, а безбедност је шири појам. То је и социјално благостање и спокој људи, као и здравствена сигурност. Економија наше земље јача, имамо више новца, привлачимо инвеститоре, зато смо били у стању да бринемо о грађанима у пандемији“, рекао је Стефановић.

Стефановић је захвалио свим лекарима и медицинском особљу у војном систему здравства.

„То је био испит колико смо спремни и држава га је положила, јер смо показали да смо чврсти у сложеним ситуацијама. Србија се снашла и показала да уме да брине о људима“, истакао је Стефановић.

Извор: Танјуг/Б92