Србија

Морате знати! Др Тиодоровић објаснио шта смете а шта се никако не препоручује након примања цепива

ПОСЛЕ вакцинације против короне треба водити скроз нормалан живот, једино неколико дана треба избегавати тежак физички напор, попут одласка у теретану, али то не мора да значи и уздржавање од сексуалних активности, рекао је епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан кризног штаба.

– Онај ко вежба, има сталне јаче физичке активности, попут свакодневног одласка у теретану, не би требало бар пет-шест дана да иде тамо. И то само зато јер су у неколико дана после вакцинације могуће поствакциналне реакције, попут благе температуре, бола у руци, можда мало малаксалости, пада апетита. И то важи за апсолутно све три вакцине – и америчко-немачке компаније ‘Фајзер-Бионтек’, и руски ‘Спутњик В’ и кинеског ‘Синофарма’. Све три вакцине се разликују само по технологији производње – објашњава за Курир проф. Тиодоровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он додаје да је то једноставно зато да бисмо поштедели организам како би могао позитивно да одреагује на вакцину и ствара антитела.

– Сваки физички напор је за организам провокација, с тим што ће код младих бити много блажа, а код старијих од 65 година и хроничних болесника може бити јача. И зато треба избегавати теретану. Али и водити нормалан живот, а у то спадају и сексуалне активности. Исхрана треба да буде нормална, без икаквих додатака. Док је пандемија, свакако користимо цинк и Д витамин због подизања имунитета. Није забрањено узети и чашицу-две алкохола, али не да вас носе кући пијане. Пушење нема везе с вакцинама и стварањем антитела, већ с тим да је свакако штетно по здравље.

А да ли припадници неких професије, где се подразумева тежак физички рад, као рудари, после вакцинације треба да узму неколико слободних дана, Тиодоровић каже:

– То су углавном људи који су у пуној снази, спремни за физичке напоре. Али би и њима значило макар у првих дан-два по вакцинацији да буду поштеђени. То је чиста превентива, мада знам да се неће штедети.

Проф. Тиодоровић истиче и да нормалан живот подразумева мере – маска и дистанца.

– Чак и када примимо обе дозе вакцине, морамо носити маску, јер један број људи неће бити вакцинисан због контраиндикација, а и немамо још колективни имунитет. Такође, мере су и даље на снази и мора тако да остане, посебно због појаве британског соја и код нас.

Три месеца пре трудноће примити вакцину

Све три вакцине не треба да примају труднице, како им стоји и у документима, али проф. Тиодоровић истиче да жене које планирају трудноћу треба то да учине три месеца после вакцинације.

– Три месеца је најбоље да се створе антитела и да поступак стварања имунитета буде завршен. Нико до сада није утврдио да вакцина има неке последице на плод, нити је имао времена да то укаже, али се ипак превентивно не даје трудницама и даје се три месеца пре зачећа. Вероватно ће испитивања о томе бити до краја ове године“, каже Тиодоровић и додаје да, рецимо, вакцину против грипа могу да приме труднице

Препоруке за понашање после вакцинације

* 5-6 дана не треба имати јаке физичке напоре

* по могућству професије које подразумевају тежак физички рад мало да смање темпо

* нормално јести

* уносити у организам цинк и витамин Д3, као и до сада, ради имунитета

* избегавати веће количине алкохола

* за „Спутњик В“ руски стручњаци саветују да не треба 42 дана пити алкохол, почев од две недеље пре примања прве дозе

* за „Спутњик В“ руски стручњаци су изјављивали да не треба пушити пре и после вакцинације, јер дим дувана иритира плућа и смањује имуни одговор

* носити маску

* држати дистанцу

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс