Здравље

МОРАТЕ ЗНАТИ! Научници тврде да сваки четврти пацијент са корона вирусом има ОВЕ ПРОМЕНЕ на језику! Обратите пажњу на ово!

Промене на устима, рукама или ногама могле би да буду нови показатељи инфекције корона вирусом, указује нова шпанска студија, а преноси „Daily Mail“.

Научници су открили да је 25 одсто испитаних, заражених пацијената у априлу 2020. имало упалу језика или чудне израслине на истом. Такође, 40 одсто пацијената је имало и црвенило, пецкање и осип по длановима и/Или стопалима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тим из болнице Universitario La Paz  у Мадриду саветује лекарима и здравственим радницима да обавезно прегледају усну дупљу, шаке и стопала пацијената који сумњају да су добили Ковид-19.

Резултати су објављени у „British Journal of Dermatology“, а истраживање је обухватило 666 пацијената са благим до умереним обликом корона вируса, који су лечени зимеђу 10. и 25. априла у шпанској престоници.

Чак 45, 7 одсто је имало неке промене на језику, рукама или ногама. Отприлике сваки четврти пацијент (25,7%) приметио је промене на језику, а ова појава позната је и као „ковид језик“. Најчешће се радило о пролазној упали језичних папила, односно малим израслинама на површини језика.

Пријављене су и следеће промене – 6,9 одсто изјавило је да има афтозни стоматитис (запаљење слузнице уста на којој се стварају афте), 6, 6 одсто приметило је глоситис (запаљење језика), око 4 одсто имало је такозвани „голи језик“ (односно губитак папила, што смањује чуло укуса).

Укупно 40 одсто испитаника је пријавило промене на рукама и ногама, а најчешће се радило о љуштењу коже. Код 15 одсто њих појавиле су се црвенкасто-браонкасте флеке које су их нагнале да се чешу. Седам одсто пацијената рекло је да су на почетку болести осећали жестоко пецкање. Исто толико пријавило је копривнајчу, а 2,9 одсто осип.

 

 

 

 

Извор: жена.блиц.рс