Србија

Морате знати! ОД ДАНАС СЕ МЕЊА ЈЕДНА БИТНА СТВАР ЗА ВОЗАЧЕ! Ако спадате у ову групу, ЧЕКАЈУ ВАС ДОБРЕ ВЕСТИ

На основу измењеног Правилника о утискивању идентификационих ознака, који данас ступа на снагу, биће омогућена регистрација возилима са нечитљивим, избледелим и зарђалим, бројевима мотора и шасије.

Данас ступају на снагу Измене и допуне Правилника о утискивању идентификационих ознака на основу којих ће поново бити дозвољено да се утисне број мотора или број шасије на возилу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од почетка прошле године, тачније 18. јануара власници возила који су имали нечитљив број мотора или шасије нису нигде могли да исправе ту фалинку јер ниједан технички преглед није од тог датума радио утискивање идентификационих ознака.

Зашто? Зато што су им тада истекла стара овлашћења за утискивање идентификационих ознака, а због нелогичности у правилнику МУП-а нису могли да обнове та овлашћења.

О ћему се, заправо, ради? МУП је у јулу 2019. године донео Правилник о утискивању идентификационих ознака према коме је било прописано да број шасије мора да буде утиснут на минималној дубини од једног милиметра.

Међутим, лим код многих возила је сувише танак да би се испоштовао тај пропис. Зато су технички прегледи престали са утискивањем идентификационе ознаке чим им је истекло старо овлашћење за тај посао.

Због тога су се плацеви половних возила напунили аутомобилима са нечитиљивим број мотора или шасије. Да ствар буде гора, већина тих возила су технички исправна, а практично су била годину дана неупотребљива због нелогичности у прописима.

Коначно, МУП је исправио ту мањкавост па ће од суботе, 30. јануара када ступају на снагу Измене и допуне Правилника о утискивању идентификационих ознака, коначно бити могуће укуцавање броја мотора или шасије на возилима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс