Србија

Морате знати! ОВО СУ НЕЖЕЉЕНЕ РЕАКЦИЈЕ НА ВАКЦИНУ У СРБИЈИ! Ево који су били симптоми!

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) рекао је синоћ да у Србији нису забележене неочекиване реакције на вакцине против короне, а да је до сада било 12 нежељених реакција које су се односиле на повишену температуру, главобољу или малаксалост која траје неколико дана.

Он је за РТС рекао да се све реакције пажљиво прате путем Националног центра за фармаковигилансу при Институту „Батут“ и да број људи који су имали нежељене реакције није неуобичајен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ту се не евидентирају све нежељене реакције, као што су бол на месту примене, црвенило, благ оток или блага температура. Тражимо неке неоцекиване, којих није било или озбиљније нежељене реакције којих је било изузетно мало и углавном су се односиле на системске поремећаје као што је повишена температура, главобоља, малаксалост која траје неколико дана“, истакао је Зелић.
Реакције на „фајзер“

Додао је да су у константној вези са мониторинг центром Светске здравствене организације и са самим произвођацима цепива који имају обавезу да периодицно извештавају Агенцију за лекове о безбедности вакцина.

Зелић је рекао да су нежељене реакције пријављене за „Фајзерову“ вакцину која се највише и примењује у Србији.

Говореци о алергијским реакцијама на вакцину компаније „Фајзер“, Зелић је истакао да се под бурним алергијским реакцијама сматрају шокови, када је неопходна хоспитализација и примена адреналина и урбазона и да се то не може помешати са алергијском кијавицом.

„Оно што је битно јесте да су алергијске реакције на које ми указујемо оне које се односе на састојке вакцине. То су заиста ретки случајеви када пацијенти који иначе имају бурне реакције на најразличитије узроке и недефинисане узроке могу да буду алергични на неке од састојака вакцина и тада се препоручује додатни опрез“, нагласио је Зелић.

Додао је да је у целом свету евидентиран мали број таквих реакција, као и да је то јасно дефинисано у упутствима која су доступна на сајту Агенције за лекове.

Павле Зелић је навео да из Кине стиже вакцина „Синофарм“, док вакцину „Синовак“ производи други производач.

Ефикасна до 86 одсто

„Србија це добити “Синофарм“ вакцину. Стручњаци Агенције у овом тренутку раде на процени документације како бисмо, као и за претходне вакцине, у најкраћем могућем року, поштујући наше високе стандарде и законе и подзаконска акта који важе и који су усаглашени са високим нормама које важе у ЕУ и другим развијеним земљама могли да кажемо да су вакцине квалитетне, ефикасне и безбедне“, рекао је Зелић.

Како је рекао, ефикасност „Синофарм“ вакцине, у зависности од извештаја, јесте измеду 80 и 86 одсто.

„Ја бих само нагласио да је ова ефикасност о којој говоримо базирана на клиничким испитивањима. Ми ћемо коначне ефекте и коначну заштиту коју вакцина пружа видети тек када проде одређено време и када се оне примењују на милионима градана“, истакао је Зелиц.

Нагласио је да је Агенција за лекове и медицинска средства према закону дужна да све вакцине, свих произвођача, проверава на исти начин, према високим стандардима и да се проверава свака увезена серија.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг