Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Полиција неће толерисати овај прекршај! За возаче казне и до 40.000 динара, а ево ко може да изгуби чак и 800.000 из џепа!

Полиција је у последње две недеље ухватила и казнила чак 80 људи који су нелегално користили полицијске блинкере и сирене!

Полицијска сигнализација одузета је од 30 бахатих возача, међу којима су чак и навијачи, који су стављали блинкере на приватна возила! Међутим, кажњено је још 50 људи, махом државних службеника, који су неовлашћено користили блинкере на службеним возилима, само да би лакше прошли кроз саобраћајне гужве!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Депеша из МУП-а

Пооштрена контрола употребе полицијске сигнализације почела је средином децембра, на иницијативу министра унутрашњих послова Александра Вулина. Због честих злоупотреба блинкера и међу државним функционерима он је тада послао службену депешу колегама из Владе Србије, челницима локалних самоуправа и директорима јавних предузећа, у којој их подсећа ко и под којима условима може да користи такву сигнализацију.

У депеши се упозорава да МУП спроводи појачану контролу и кажњавање свих оних који злоупотребљавају блинкере, без изузетка. Поједини министри, незадовољни садржајем депеше, одмах су се обратили МУП-у са различитим образложењима и изговорима за коришћење сигнализације. Из МУП-а им, међутим, нису изашли у сусрет и поручили су да ће бити кажњена свака злоупотреба.

У полицији су објаснили за Информер да, по Закону о безбедности саобраћаја, блинкере и сирене смеју да користе само возила под пратњом и возила са првенством пролаза.

– Возила под пратњом су искључиво возила полиције, Војске Србије, Безбедносно-информативне агенције (БИА) и Војно-безбедносне агенције (ВБА). При том, блинкери, ротациона светла и сирене смеју се употребљавати само у тренутку док та возила обављају пратњу и обезбеђење. Кад је реч о возилима са првенством пролаза, то су возила полиције, БИА, Војске Србије, ВБА, хитне медицинске помоћи и ватрогасне службе. Осим тога, блинкери се могу употребити и у случајевима транспорта ухапшених и осуђених особа – објаснили су нам у МУП-у.

Према речима нашег саговорника, овакви прописи су на снази још од 2009. и отад нису пооштравани, али претходних година забележено је много случајева злоупотреба.

– Након што је министар Александар Вулин наложио оштрију контролу, више од 30 особа је санкционисано због неовлашћене уградње блинкера. Такође, поднето је још 50 пријава због неовлашћеног коришћења светлосне и звучне сигнализације. Сви су прекршајно кажњени – казао је наш саговорник.

Има их на огласима

Казне су, иначе, предвиђене и за возача који злоупотребљава блинкере, али и за предузеће, јавну или државну установу уколико је реч о службеном возилу.

– Возачу прети новчана казна у износу од 20.000 до 40.000 динара, али и затвор у трајању до 30 дана. Иста казна предвиђена је и за власника возила уколико је возач управљао туђим приватним аутом. Ако се ради о службеном возилу, у власништву јавног предузећа или државне установе, запрећена казна за то правно лице је од 60.000 до 800.000 динара. Уколико је власник возила предузетник, прети му казна од 30.000 до 200.000 динара – казали су у МУП-у.

Занимљиво је што се блинкери релативно лако могу набавити у нашој земљи, и то преко огласа, за само петнаестак евра!

Ко има право на блинкере

* Полиција
* Војска Србије
* БИА
* ВБА
* Хитна помоћ
* Ватрогасци
* Возила из пратње и обезбеђења
* Возила која транспортују ухапшене и осуђене особе
Важна напомена: Поменута возила смеју укључити сигнализацију само кад су на дужности!

Најпознатији случајеви злоупотребе

* 28. децембар – Полиција у Новом Пазару зауставила возило са блинкерима којим је управљао Е. Б., претресом код њега пронађена и фалсификована значка БИА и он је одмах ухапшен
* 27. децембар – Двојица разбојника су, користећи блинкере на возилу, зауставила „ауди“ немачких таблица на аутопуту Ниш – Врање и од двојице Албанаца отели око 10.000 евра
* 26. децембар – У Хумској улици у Београду патрола Интервентне полиције зауставила је „фијат пунто“ са блинкерима, у коме су била петорица навијача ФК Партизан. На шофершајбни је била порука да ауто користи извесна полицајка Лела из Земуна
* 25. децембар – На бензинској пумпи, на аутопуту недалеко од Сава центра на Новом Београду, саобраћајци су зауставили возило Министарства грађевинарства које је противзаконито користило блинкере

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс