Србија

НАЧЕЛНИЦА СА ВМА СЕ ВАКЦИНИСАЛА ПРЕ 10 ДАНА: Епидемиолог има важну поруку за све

Епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција Војномедицинске академије професорка Весна Шуљагић примила је пре 10 дана прву дозу „Фајзерове“ и „Бионтекове“ вакцине и добро се осећа. Истиче да подржава што масовнију вакциниацију како би се вирус ставио под контролу.

„Сањала сам дан кад ће стићи вакцина. Ми на факултету учимо децу да је онај моменат кад добијемо вакцину најважанији. Вирус је до сада контролисао нас, а сада ми преузимао контролу над њим, под условом да испунимо све протоколе“, рекла је у Јутарњем дневнику РТС-а професорка Весна Шуљагић и напоменула да неће скидати маску док не прими други дозу односно док се не стекне колективни имунитет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ја сам строги „инфецтион цонтрол“. Бирнем о пацијентима и у болници тако да смо у обавези да поштујемо мер. Моја порука је вакцинисати се што више“, истакла је.

Напоменула је да не очекује нежењене ефекте вакцине.

„Треба мислити о слободи након вакцинације, Када се довољно заштитимо, то значи да ће моћи да се виђамо с најмилијима, да путујемо, да лечимо све пацијенете, не само оне од ковида“, поручила је.

На почетку епидемије професорка се бојала непознатог, а сада има стрепње због последица короне.

„Видели смо да није наиван, они који су победили завршавају на клиникама за неурологију, пулмологуну, овај вирус нарушава опште стање и зато морамо да се оријентишемо на превенцију која ће нам помоћи да у другом делу године будемо оптимистичнији“, рекла је и истакла да упркос паду који показују нове бројке, не треба да се опуштамо.

„Моја порука је, вакцинишите се чим будете могли, то је светло на крају тунела, без страха, годину дана је дуго и ово је победа науке“, поручила је.

У Великој Британији почела је данас примена вакцине „АстраЗенеке“ и Универзитета Оксфорд.

Извор: Ј.М./zena.blic.rs