Србија

НАЈМРАЧНИЈА СТРАНА КОРОНЕ: Неки млади људи у Србији ОСТАЛИ СУ БЕЗ НОГЕ због овог вируса, лекари су збуњени

Корона нам ових дана открива своје најгоре лице, а једно од њих је и толико зачепљење крвних судова да смо у Србији имали случајеве када лекари нису имали изора него да пацијентим ампутирају део тела.

Наши доктори сведоче о невероватним ситуацијама током епидемије корона вируса када су морали да ампутирају ноге или руке и, што је најгоре, младим људима, који су само су пре него што су обелили од короне били потпуно здрави.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каква је ћуд ове ужасне болести говори нам страшна вест да је у ковид болници у Батајници преминуо је младић који има свега 21 годину, док најмлађи пацијент на респиратору има тек 23 године.

Директорка ове болнице др Татјана Аџић Вукичевић испричала је да корона, осим што напада плућа, даје и честе тромбозе: „Човек се излечи и оде кући, али услед короне настане тромбоза и може да дође до акутног инфаркта миокарда, емболије, изненадне срчане слабости, смрти. То су и здрави, млади људи, без претходних болести, који су добили тромбозе због короне“.

Две ампутације за две недеље

– Пре неколико дана у Батајници смо имали ампутацију, те још једну претпрошле недеље. То су заправо индикације за ампутацију, које ми не радимо, већ клиничко-болнички центри са операционим салама. И то је зачепљење великих крвних судова. Човек има 63, 64 године, није много стар, а цела десна нога морала је да му буде ампутирана – испричала је Аџић Вукичевић.

Са друге стране, додаје, младић од свега 21 годину изгубио је битку с короном 31. децембра, 15 минута пред поноћ!

– Упркос свим нашим напорима, дечко који је рођен 1999. и који је био на респиратору, је, нажалост, преминуо – рекла је Аџић Вукичевић.

Пре него што је добио корону, додаје она, младић није имао никакве болести, али је био врло гојазан.

Гојазност је, каже, велики проблем код ковида, а истраживања ће тек утврдити зашто је то тако. На респиратору је у овој болници и девојка од 23 године, која је сада најмлађи интубирани пацијент.

Избацује плућа из функције

Како објашњава проф. др Василије Топалов из Новог Сада, тромбоемболија плућа је много опаснија, јер избацује плућа из функције, „све друге ствару су мање страшне“.

– Д-димери су ту најважнији за дијагнозу, они нам говоре о постојању запаљења и могућег тромба. Обично када је присутан тромб, Д-димери су јако високи. У склопу целе терапије ковида, антикоагулантна терапија има свој значај онда када се дијагностикује постојање тромбозе, било у плућима или на периферијама. Не може се систематски давати сваком. Не постоје још научни радови који говоре о томе да ли су боље прошли пацијенти који имају ковид, а већ превентивно примају антикоагулантну терапију, односно узимају лекове против згрушњавања крви – каже проф. др Топалов.

Атријална фибрилација је најчешћи тип неправилног и ирегуларног рада срца, повезана је старијом животном доби, која може довести до озбиљних компликација, као што је мождани удар. Пацијенти тада превентивно узимају лекове против згрушњавнаја крви, али због тога нису у мањој опасности у овој ситуацији.

Зашто – то се не зна

– Зашто тај вирус код неког изазива зачепљење крвних судова, не зна се. То је нешто ново о чему сазнања откривамо полако. Ово што смо сазнали до сада, сутра уопште не мора бити тачно. Ко зна да ли ће болест уопште проучити у догледно време. Зато не треба бити искључив и доносити закључке само на неком личном искуству и ономе што си видео. Научни радови који треба да дођу, треба да буду смерница за дијагностику и даље лечење – наставио је овај лекар.

Дуго лежање и прикључивање на респиратор, такође може да додведе до дубоке венске тромбозе и тромбозе можданих крвних судова.

Директорка КБЦ „Бежанијска коса“ др Марија Здравковић каже да корона вирус напада све органе и вероватно су нејгов таргет ендотелне ћелије, а то су ћелије које се налазе у сваком капилару.

Младом човеку, 34 година, ампутирана нога

– Овај вирус је системско обољење и у најтежим формама долази до клиничких слика које личе на сепсу, то је врло тешка болест – упозорила је др Здравковић.

Докторка је истакла је болест врло чудна и сматра да ју још увек не разумемо. Како додаје, имамо људе од 90 година који изађу из болнице на ногама, а са друге стране, ових дана су имали младог човека, од 34 године, којем су морали да ампутирају ногу јер је добио тромбоемболију. Не знају како и због чега.

Убија на одложено

Да корона може да убије с одложеним дејством, чак и када сте се од ње излечили, сведочи и проф. др Срђан Пешић, клинички фармаколог са Медицинског факултета у Нишу који вели да је наука показала како ова болест није само обољење дисајних путева већ болест читавог организма и скоро свих органа, а кључне промене дешавају се у крви која почиње брзо да се згрушава.

Због тога, додаје, изгледа да пацијенти имају већу опасност да умру од коагулације, а не од упале плућа. Врло често се дешавају микрошлогови и прави шлогови у мозгу код пацијената с тешким ковидом.

Докторка Даница Грујичић објашњава да је за ковид 19 карактеристично то да изазива тромбоемболијске компликације у целом организму.

„Као у СФ филму“

– Дешава се нешто што смо до сад гледали само у научно-фантастичним филмовима. Дешавало се да не могу пацијенту да извуку крв за анализу зато што је крв толико згрушана. Зато је битно да сви они који нису лекари, који не знају да ли имају факторе ризика да оду код свог лекара опште праксе – објашњава директорка Института за онкологију.

Чим људи осете симптоме треба одмах да се јавите лекару и легну у кревет. Поготово они који имају у породици неког ко је имао тромбоемболију или слично, као и људи који су имали проблем са венама на ногама и жене које су имале гинеколошке операције.

Промене на срцу и код оних са благом клиничком сликом ковида

Директор Института за кардиоваскуларне болести из Сремске Каменице, проф. др Александар Реџек, каже за “Блиц” да након нешто више од годину дана од суочавања човечанства са новим обољењем – ковид 19, бројна истраживања недвосмислено потврђују да овом вирусном инфекцијом могу бити захваћени и други витални органи, а не само плућа, међу којима је нажалост и срце.

– Аутопсијске и НМР студије на репрезентативним узорцима оболелих су потврдиле промене у срчаном мишићу чак и код оболелих од ковида са благом клиничком сликом. Упалне промене су биле заступљене код више од половине испитиваних што је посебно забрињавајућ податак. Код ових пацијената су установљене и повишене вредности тропонина, биомаркера који директно указује на оштећење срчаног мишића. И поред тога сто до овог тренутка још нису дефинисане препоруке за сет рутинских кардиолошких прегледа које треба спровести код пацијената након прележаног ковида, пацијенти који имају или су у току инфекције имали кардиолошке тегобе, треба обавезно да посете кардиолога – казао је Реџек.

На ове тегобе обратите пажњу

Тегобе се односе на првом месту на кратак дах, бол у грудима, осећај лупања или прескакања срца, изражен физички замор, отицање ногу и слично.

Посебно је, додаје, забрињавајућ податак о тромбогеном ефекту ковид инфекције. У стручној литератури су саопштене различите тромбоемболијске компликације у које нажалост спада и инфаркт миокарда чак и код млађих пацијената. Сви ови подаци недвосмислено потврђују да је ковид 19 озбиљно обољење плућа, али и срца и у том смислу се треба руководити у лечењу и каснијем праћењу оболелих.

Додатни проблем несташица веома важног лека

Због свега овога забрињавајућа вест је да је у Србији несташица лека „фраксипарин“ који разређује крв толико и спречава да дође до згрушавања.

И даље несташица важног лека у терапији короне, дефицитарни и заменски, ево када фраксипарин стиже у апотеке
Десетак дана уочи Нове године ови медикаменти нестали су са рафова, а тржиште још није стабилизовано, како смо писали, овај преко потребан лек стиже средином овог месеца.

Извор: Блиц