Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Преминуо Зденко Дупланчић!

ЗДЕНКО Дупланчић, учесник Народно ослободилачке борбе, члан председништва СУБНОР Србије и пуковник авијације у пензији преминуо је у четвртак.

Дупланчић је рођен давне 1929. године у Сплиту и потекао је из угледне занатлијске породице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мајка му је била у Анфишастичком фронту, тетке и ујаци (њих седморо) активни учесници Народно ослободилачког рата у коме су му двојица ујака и погинула, У кући Зденковог оца су се скривали илегалци до одласка у партизане а у њој се скупљала помоћ за партизане.

Као члан Свеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) упућен је из сплитске бригаде, која је бранила Сплит од Немаца и усташа из Далматинске загоре у Прву пролетерску ударну бригаду, то јест у њен Други црногорски батаљон. Као борац у бригади учестовао је у многим значајним биткама које је бригада водила како у Босни, Црној Гори. Санџаку, Србији и Хрватској. По ослобођењу земље Зденко је распоређен у ратно ваздухопловство као питомац прве класе пилотске школе у Панчеву, а после тога у први летачки батаљон у Краљевићево ( данас Качарево) ради припреме за школовање у СССР. По успешном завршетку школовања маја месеца 1948. године био је распоређен на службу у Команди Ратног ваздухопловста са чином поручника.

Био је на школовању и у САД, у америчком школском центру за ваздухопловну електронику у држави Мисисипи, а онда је радио у управи безбедности Савезног секретаријата за народну одбрану у Одељењу за везу са војним изасланицима на дужности руководиоца ваздухопловно-морнаричког одсека. Завршио је такође вишу војну ваздухопловну академију и школу за усавршавање официра везе.

Након пензионисања Зденко се активно укључио у рад борачке организације где је обављао дужности: председник Одбора Секције бораца Прве пролетерске НОУ бригаде, председник Општинског одбора СУБНОР Савског Венца, члан СУБНОР-а Београда, члан Председништва СУБНОР-а Србије и Комитета за међународне везе.

Датум и време сахране још увек нису познати.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс