Србија

НАЈСТРАШНИЈА ИСПОВЕСТ ДЕВОЈКЕ (20)! “Мика ме силовао 7 месеци, скоро сваког уторка. Повраћала сам и туширала се по 10 пута”

– Силовао ме је скоро сваког уторка и то је трајало седам месеци. После часова сам повраћала, изгубила на килажи, осушила сам се. Ни дан-данас нисам вратила нормалну килажу.

Ова 20-годишња полазница школе још једна је девојка која је пријавила полицији самозваног наставника глуме Мирослава Мику Алексића (68) и која је саслушана у тужилаштву. Пристала је да за “Блиц” исприча, под условом анонимности, кроз шта је прошла током девет година проведених у такозваној школи глуме, а посебно током поменутих седам месеци.

“Он је препаметан човек који је припремио савршен злочин”

Како каже, годинама је трпела психичко малтретирање, ниподаштавање и “гнусне увреде”, а на крају и серију силовања.

– Почело је две недеље након мог 18. рођендана. Као да је сачекао да будем пунолетна, иако су друге девојке биле и млађе када их је напаствовао. Када је све то почело, повраћала сам, смршала сам 11 килограма. Осушила сам се. Нисам повраћала само после часова, дешавало се и у току дана. Сваки оброк бих повратила – прича наша саговорница.

У том периоду је раскинула с дечком, јер је он приметио да више није иста девојка. Другарице су запазиле да се повукла у себе. Није више излазила, није се дружила. У средњој школи је остала изолована иако је то била завршна година, време матуре, када се праве најлепше успомене.

– Када ме је први пут одвео у канцеларију (у просторијама тзв. школе глуме, прим. нов.), две недеље након мог пунолетства, сећам се да је цео час причао о женском самопоуздању и фаталним женама. Причао је како женско самопоуздање не постоји, како може да га однесе ветар, да пукнеш прстима и жена падне. Све време ме је гледао у очи. Имала сам у том моменту нула самопоуздања због њега, али нисам тада ни била свесна. Гледала сам га с дивљењем! Мислила како он све зна и како све види! Проценио је и он то и одвео ме у канцеларију, где ми је рекао да ћемо радити на мом самопоуздању и да ће он мени да помогне. Он је веома интелигентна особа, препаметан човек који је припремио савршен злочин – прича ова 20-годишњакиња.

“Било ми је одвратно, али и даље нисам сумњала у Мику”

Знала је, како каже, да то што јој се дешава није добро. Осећала се ужасно и стално плакала.

– Када би се то догодило, ја сам се туширала 10 пута. Без претеривања, 10 пута. Уђем у каду, истуширам се, изађем, па се вратим у каду јер морам то да сперем са себе. Знала сам да није нормално да ме дира неко од 66-67 година, било ми је одвратно, али и даље нисам сумњала да има било какве намере које нису педагошке и за моје добро. То је тај болесни страх да ти њега не смеш да разочараш, никако! Враћала сам се на те часове, јер сам се плашила да он не помисли да због тога нисам дошла. То је до те мере ишло – каже ова девојка.

Прича да и данас осећа Алексићев мирис и да јој се привиђа на улици, иако га није видела скоро две године.

– Да нас је неко напао на улици и одвео у подрум, можда бисмо успеле да се одбранимо, али не и од њега. Управо је то произашло из онога како нас је васпитавао. Јер, он нас је васпитавао. Ни родитељи, ни школа, ни пријатељи… Он је био кључни ментор – каже она.

“Сећам се тог болесног страха…”

Силовање се, како тврди, понављало скоро сваког уторка током седам месеци.

– Понекад би пропустио један или два уторка и помислила бих да то престаје, да ће све поново бити како треба… А онда те опет позове у канцеларију. Сећам се тог болесног страха сваки пут пред одлазак у ту просторију. Била сам шеф групе, стајала сам у средини и на крају часа изговарала молитву “Оченаш”. Све време сам чекала хоће ли ми прићи да ми каже да останем, ноге су ми се тресле – истиче она.

Каже да су силовања престала када се завршила тзв. школа глуме.

– Био је мај, а све је почело у новембру. Седела сам у кафићу са две другарице. За столом поред биле су две колегинице, које су знале да се у тој школи нешто дешава. Пришле су нам, питале су како иду припреме и да ли се нешто дешава у канцеларији. Као да сам једва чекала да ме то неко пита, пукла сам, почела да плачем… Онда ме је контактирала једна старија колегиница. Говорила ми је да никако не идем на последњи час. Ипак сам отишла, то је тај болесни моменат, али договор је био да се пред краја часа оне појаве и спрече га да ме одведе у канцеларију. Тако је и било. То је био мој последњи сусрет с Миком. Излетела сам низ степенице, испред школе, у Кнез Михаилову, и опет сам повраћала. Било је то олакшање помешано са страхом, јер сам се плашила да може да се настави, да ће успети да дође по мене и кад више не будем у студију – прича полазница школе.

“Да Мика више не силује ниједну девојку”

Циљ јој је, како каже, био да Мика више не силује ниједну девојку. Када је завршила четврту годину и уписала факултет, извела је на кафу две девојке из групе које су хтеле да упишу глуму следеће године и све им испричала.

– Позвала сам их на пиће. Морала сам да им кажем, јер сам знала да неће моћи да му кажу “не”. Рекла сам им: или да се испишу из групе и да глуму упишу без њега, јер су талентоване и вредне, или да не уписују глуму, да не би морале да иду на припреме. Добро се осећам што сам спречила да преживе исто што и ја – каже она.

Знала је, каже, да не може наредних 15 година да вуче за руку нове генерације у тзв. школи глуме и прича им шта је преживела.

– Знала сам да то није решење. Да морамо нешто друго да предузмемо и да морамо да га пријавимо. Благо сам рекла породици, тек понешто, нисам помињала силовање, да би преживели. Тек после разговора са Ивиним оцем схватили су шта се заиста дешавало и добила сам безусловну подршку – каже она.

Немојте да трпите, пријавите

После свега, ова студенткиња глуме позива све жртве да се јаве и огласе.

– Ово је позив свима који трпе било који вид шиканирања и малтретирања да кажу НЕ! Да пријаве! Увек ће бити неко ко ће вас разумети и помоћи. Зато свако треба да се јави. Мени је драго да смо стали на пут свему, мислила сам да ће трајати вечно – каже 20-годишња девојка.

Биљана Машић: Школа не ради до даљег

Биљана Машић, супруга Мирослава Мике Алексића који је у притвору поводом оптужби за сексуално злостављање, саопштила је да његова школа глуме “Ствар срца” неће радити до даљег. Машићева је прекјуче по подне окупила родитеље полазника ове школе и након десетоминутног састанка обавестила их да школа до даљег неће радити, сазнаје Тањуг међу родитељима полазника школе.

Извор: Блиц