Србија

НАКОН ЛЕДЕНИХ ДАНА СЛЕДИ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Метеоролози најављују пролећне температуре

Како прогнозира Републички хидрометеоролошки завод до понедељка ће се задржати умерено до потпуно облачно и хладно, у недељу са снегом, а почетком следеће седмице углавном суво. Ујутро умерен и јак мраз, а дневна температура испод нуле.

Од уторка суво, уз пораст температуре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метеоролог Ђорђе Ђурић објашњава да ли хладни талас који је стигао у Србију има везе са олујом Филомена која је погодила Шпанију и прогнозира када нас очекује права промена времена.

– До Србије и региона стигао хладни талас, који нема везе са системом „Филоменом“, који је претходног викенда донео ледени талас и снежну олују Шпанији. До када нас очекује веома хладно време и када нам стиже отопљење са температурама понедге и до 15°Ц?

– Овог викенда преко југа Грчке и Егејског мора премешта се ка Турској циклон, који овим пределима доноси обилну кишу, а планинама обилни снег. Услед јаког захлађења, снег се очекује и на северу Грчке и на ширем подручју Солуна, али и широм Турске, при чему би у планинским пределима Турске пале и велике количине снега. Иначе, само само неколико дана раније, температуре на југу Грчке прелазиле су и летњих 27°Ц, док се наредних дана широм Грчке и Турске очекује и мраз, а на северу Грчке температуре и испод -10°Ц, што је уобичајена појава зими у континенталним пределима севере Грчке, где су рекордни минимуми у прошлости и до -30°Ц ( град Флорина). Напоменути циклон ће се након Турске премештати источном обалом Црног мора ка области Кавказа и југа Русије и тим пределима донети веома обилне падавине. С

– Северну обалу Турске, тј. црноморску обалу Турске погодиће додатне снежне падавине и то због морског ефекта снега. Када циклон буде прешао преко ових предела, у свом задњем делу условиће снажна и ледена северна струјања из Русије и Украјине преко знатно топлије површине Црног мора, па ће та ледена ваздушна маса постати богата воденом паром, па се очекују обилне количине снега и то како на обали, тако нарочито и на падинама планина окренутим ка мору (ефекат орографије). Ово је потпуно природа појава и бар једном до неколико пута у току зиме погоди ову подручје, а исто тако може да се деси и изнад Јадранског мора, па да обилни снег због ефекта буре падне на италијанској страни Јадрана и Апенина, док црногорска и хрватска обала остану сува, уз ведро и ледено време и олујну буру – написао је метеоролог Ђурић на свом Фејсбук налогу.

Do Srbije i regiona stigao hladni talas, koji nema veze sa sistemom „Filomenom“, koji je prethodnog vikenda doneo ledeni…

Posted by Djordje Djuric on Субота, 16. јануар 2021.

 

ЗА ВИКЕНД У СРБИЈИ „ЛЕДЕНИ ДАНИ“

– Иначе, овај циклон повукао је у свом задњем делу веома хладну ваздушну масу са истока и североистока Европе, која је доспела до Србије и нашег подручја, па нас у наставку викенда и у понедељак очекују ледени дани, уз максималну температуру од -4 до 0°Ц. Иначе, ледени дан је термин у метеорологији и климатологији који дефинише дан у коме је максимална температура испод 0°Ц и тај термин не треба мешати са екстремно ниским температурама или некаквим леденим сценаријом. Минимална јутарња температура до уторка биће и до -10°Ц, локално и ниже, а на вишим планинама и испод -15°Ц. У недељу се у већем делу Србије очекује и снег, уз мање формирање или мање повећање снежног покривача. Ипак, обилне снежне падавине се не очекују и то захваљујући што је центар циклона довољно удаљен од нашег подручја, па ће обилни снег завејати делове Грчке, а нарочито многе пределе Турске, изузев медитеранску обалу, где ће бити кишовито и топлије.

– Овај циклон нема везе са циклоном, који је претходног викенда донео олују “Филомену“ Шпанији, када су широм копненог дела Шпаније и у Мадриду пале највеће количине снега у претходних 50 година, тако да ни ова хладноћа нема везе са “Филоменом“. Дакле, тај систем ишчезао је још претходног викенда и деловао на време у Шпанији и западном Медитерану током претходног петка и викенда. У Шпанији је сада већ данима сунчано, а снежни покривач се нагло топи.

– Већ у уторак у Србији се током дана очекује прилив нешто топлије ваздушне масе, тако да ћемо након јутарњег “минуса“, током дана прећи у “плус“.

ШТА НАС ЧЕКА ОД СРЕДЕ?

– Од среде ОСЕТНО топлије, па ће максимална температура у другој половини следеће седмице бити и преко 10°Ц, а понедге и до чак 15°Ц. У среду и четвртак биће суво и углавном сунчано, а у петак и за викенд кишовито и ветровито, али и даље релативно топло за јануар, уз умерен до јак југоисточни ветар и “топлу“ варијанту кошаве. За овакво време биће одговран снажан и простран циклон изнад северозапада Европе, а уједно и секундарни циклон изнад северног Јадеана и Италије. Управо ће снажно јужно струјање условити прилив веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана, а веома изражен градијент притиска условиће ветровито време.

Извор: srbijadanas.com